Byta namn eller radera Mapp

August 6

När du använder ditt system mer och mer, kan du komma att önska att dina mappar hade olika namn. Eller du kanske upptäcker att du inte behöver en särskild mapp och kan därför ta bort den. Döpa och radera mappar är enkla uppgifter i Windows.

Det enklaste sättet att byta namn på eller ta bort en mapp är med hjälp av Windows Utforskaren (Windows 7) eller File Explorer (Windows 8). För att visa din version av Explorer, tryck på Windows-tangenten (den har Windows-logotypen på den) och bokstaven E. Navigera till den mapp som du vill byta namn på eller ta bort. På denna punkt finns det ett par sätt som du kan gå vidare. Om du vill byta namn på mappen, kan du högerklicka på mappen och välj "Byt namn" från snabbmenyn. (Se figur 1.)

Byta namn eller radera Mapp

Figur 1. Byta namn på en mapp.

Mappnamnet kommer då att markeras så att du omedelbart kan börja skriva sitt nya namn; avsluta med Enter. Det andra sättet att byta namn på en mapp är att först markera den (ett enda klick), och klicka sedan på den igen. Detta kommer att orsaka mappnamnet lyftas fram, och du kan skriva det nya namnet, avslutar genom att trycka på Enter.

Ta bort en mapp följer ett liknande mönster och kan göras på två sätt. Ett sätt är att högerklicka på mappen och välj "Ta bort" från snabbmenyn. Det andra sättet är att först markera den (ett enda klick) och tryck på Delete-tangenten på tangentbordet.

Detta tips (12310) gäller för Windows 7 och 8.