Vad är bysantinska arkitektur?

June 8

Bysantinsk arkitektur är byggnadsstil kännetecknande för den turkiska staden känd idag som Istanbul, tidigare Bysans och senare Konstantinopel, efter 330 e.Kr.. Inledningsvis en eklektisk stil starkt influerad av funktioner i romerska tempel, särskiljande egenskaper som den välvda taket, öppna inre utrymmen, och förskönat dekoration dök så småningom. Denna arkitektoniska stilen främst inflytelserik mellan mitten av 4: e århundradet och 1453 men förblev en vogue i vissa regioner som Ryssland bortom den bysantinska åldern.

Denna arkitektoniska stilen har flera särdrag. Förmodligen det mest unika är den kupolformade taket som ofta vilar på en massiv kvadratisk bas som Hagia Sofia, en före basilika och moskén i Istanbul. Semi kupoler är också ofta används för att täcka plenisalen, och små fönster filter ljus genom ett tunt lager av alabaster som säkerställer mjukt belysning.

Snarare än snidade dekoration, är inredning utsmyckade med förgyllda mosaik som de i Palatine kapell i Palermo, Italien. Mosaik kan täcka stora delar av interiören, inklusive valven, och kan representera bysantinska kejsarna, religiösa helgon och bibliska händelser, bland andra teman. Siffror i bysantinska mosaiker vanligtvis presenteras i en något abstrakt eller icke-naturalis sätt.

Inre utrymmen i bysantinska byggnader tenderar att sväva uppåt in böjda dome tak som stöds av marmorkolonner. Bysantinska hantverkare och byggare anpassat det romerska systemet för konstruktion med betong och tegel genom att lägga en yta mantlar på marmor. Kassettak är också vanliga.

Den grekiska korset planen kyrka är utan tvekan den mest karakteristiska struktur bysantinsk arkitektur. Den build € s plan är i form av ett grekiskt kors förankrad med ett centralt torg med fyra armar lika långa växande från alla håll. Sett från ovan, är kyrkan i form av ett stort grekiskt kors.

Epicentrum av bysantinska arkitekturen var staden känd som Konstantinopel, fram till början av 20-talet när regeringen i Republiken Turkiet antog officiellt namnet Istanbul. Stilen växte fram i kölvattnet av den romerske kejsaren Konstantin flytta huvudstaden i det romerska riket från Rom till Konstantinopel under 330 e Kr. Huvudstaden i Konstantinopel uthärdat under mer än tusen år.

Konstantinopel föll till Osmanska riket den 29 maj 1453. Denna händelse markerade slutet på det romerska riket och omvandlingen av staden till den ottomanska Empireâ € s nya huvudstad, idag känt som Istanbul i Turkiet. Detta datum används också av många för att markera slutet på den bysantinska ålder och toppen av sin arkitektoniska stil.

Även Konstantinopel erövrades av Sultan Mehmed IIA € s styrkor, hade bysantinsk arkitektur spridit sig till andra regioner där dess inflytande förblev uppenbar. Romansk och gotisk arkitektur står i skuld till bysantinsk stil. Bysantinsk arkitektur har också bestått i områden där den ortodoxa kyrkan är framstående, däribland Bulgarien, Ryssland, och Ukraina. Slutligen en neo-bysantinsk stil dök upp i slutet av 19-talet bäst exemplifieras av Westminster Cathedral i London, England och katedralen Saint Sava i Belgrad, Serbien.