Vad är Doll Day?

June 30

Doll Day, även kallad Girls 'Day, Hina Matsuri eller Doll Festival, är en japansk semester. Hålls den tredje mars varje år, Doll Dagen innebär arbetade visning av prydnads dockor som representerar Heien perioden domstol 794-1185 CE Baserat på en gammal tradition, har Doll Day firats sedan åtminstone 1687 CE

I Shinto traditionen, den tredje dagen i den tredje månaden var en dag av rening och rensning av onda andar. Ursprungligen skulle familjerna andas på speciella pappersdockor kallade Hina Nagashi eller flytande dockor, för att "smitta" dockorna med alla onda andar. Dockorna skulle sedan placeras i en båt flöt bort i en närliggande flod. På vissa ställen, finns denna sed fortfarande, även om man är försiktig att använda miljövänliga material, och båtarna brukar avlägsnas från vattnet och brände efter festivalen.

Början i det 17th århundradet Edo period i Japan, visning av intrikata dockor blev en sed Doll Day. En särskild plattform, kallad ina dan, används för att lägga ut dockorna i rätt ordning, även om ordern kan variera regionalt. Plattformen består vanligen av 5:57 nivåer och är täckt av klarröd material med en regnbåge trim. Det kan vara mycket stora, med vissa ina dan vara över (1,8 m) sex meter i höjd.

Varje docka har en specifik plats på plattformen, som motsvarar deras betydelse för domstolen. Den översta nivån rymmer två dockor föreställande en kejsare och kejsarinna. Dessa dockor är vanligen placerade framför ett guld, målad skärm och kan ha vaser eller lyktor bredvid dem. Nedanför kejsaren och kejsarinnan är tre domstols damer, varje innehav ett traditionellt skull genomföra. Mellan varje kvinna kan vara en liten monter för traditionella sötsaker.

På den tredje nivån, fem dockor utgör domstols musiker. Dessa dockor har en mängd olika traditionella instrument, inklusive en stor trumma, en liten trumma, en handtrumma och en flöjt. Den femte musiker representerar en sångare, och utmärker sig genom att hålla en intrikat fläkt.

Den fjärde nivån av plattformen är domänen för två ministrar. Ministern-of-the-höger avbildas som en ung man, och oftast står bakom ett körsbärsträd. Ministern-of-the-vänster är äldre, och ofta har en persika-blossom träd framför honom. Vissa minister dockor bär bågar och pilar. Den fjärde nivån har också två täckta små bord håller riskakor kallas hishimochi.

Tre samurai hjälpare stå över den femte nivån, liksom en mängd olika växter. Den sjätte nivån på ina dan är täckt med verktyg eller möbler av domstolen. Vanliga bildskärmar inkluderar kimono kistor, syetui och vagnar.

Dockan uppsättningar intrikat utformade och ofta vidare som familjeklenoder. De visas bara på Doll Day, och packas försiktigt bort för resten av året. Visar dockorna sägs bringa lycka till alla flickor, och festivalen är ofta anses motsvara Tango ingen Sekku, den japanska Boy Festival.

För att fira Doll Day, festprissar dricker amazake, en alkoholfri sake. En traditionell mat för dagen är arare, soja-sås smaksatt kex. Unga flickor ibland hålla fester för sina vänner eller klasskamrater. Doll Day är främst en hyllning till barnen, och har varat i över 300 år som ett erkännande av den kärlek japanska föräldrar har för sina döttrar.

  • Doll dag firas varje mars 3 Japan.