Köra en Liveaboard Checklista Före Scuba Diving

March 7

Liveaboards kommer i alla slags former och storlekar: enskrovsbåtar, katamaraner och trimaraner, från mindre än 30 meter till över 100.

En hel del av de mest moderna båtarna designades och byggdes för att vara liveaboard dykning fartyg, men du kan hitta massor av värdiga farkoster där ute som har konverterats från fiskebåtar, färjor, privata yachter, och så vidare.


De flesta liveaboards är motorbåtar, även om vissa har motorer och är fullt riggade för segel, alltför. Du kan hitta undantag, men i allmänhet, större båtar är lyxigare än mindre; mindre båtar hålla mer intima grupper.

Följande är en lista på saker som du vill tänka på när man väljer en liveaboard:

  • Hur stor är båten? En större båt innebär generellt mer utrymme och mer utrymme för bekvämligheter. Var ska man lagra din dykutrustning? Fråga om mängden däcksutrymme också.
  • Hur är dykningen sker? Från moderskeppet? I spridda grupper? Från små båtar? Hur stora är de grupper av dykare? Hur många dyk planeras per dag? Generellt gäller att ju mindre grupp, desto bättre. Inte mer än fem eller sex dykare, hoppas du.
  • Boende: Hur stora är stugorna? Är de luftkonditionerade? Kommer du att ha en egen dusch och toalett (kallas ett huvud ombord fartyg) eller dela dem?
  • Besättning: Vad är förhållandet mellan besättningsmedlemmar att betalande passagerare? Hur många dyk guider gör operationen har? Som nybörjare, du vill dra nytta av guiderna. Helst skulle du och din kompis får en egen guide för varje dyk. Det förmodligen inte kommer att hända på det sättet, men om du begär det, det är förvånande hur ofta de kan tvinga - det skadar inte att fråga. Mer troligt, kommer du att ha en guide för varje fem eller sex dykare, men det borde vara det maximala.

Dykguider är ofta en av de mer underutnyttjade resurser på båten. De känner till området och de kan visa dig saker du annars inte skulle hitta.
  • Mat: Dykning gör dig hungrig. Hur ofta är du trött? Vem är kocken? Vad är menyn ut?
  • Vatten: Har båten har en avsaltning enhet eller är det förlita sig till lagringstankar? Färskvatten är alltid viktigt - och begränsad - på en båt.
  • Finansiell stabilitet: Hur länge har verksamheten varit i branschen? Hur överlåter det senaste nödsituationer?
  • Foto bearbetning: Många liveaboards har ombord E6 bearbetning - om du är en fotograf, du vill veta om din gör. Dessutom gör båten har 24-timmars el och en plats att ladda batterierna med 110 volt?