Vad gör en bra Literary Villain?

March 25

En stor litterär skurken är inte något en sak; vissa är mustasch-twirlers eller onda genier, vissa är mörkt komplexa, torterade själar, medan andra är amoraliska galningar som agerar helt på impuls. Det finns många sätt att skriva en litterär skurk, men en unik egenskap binder ofta de verkligt minnesvärda anti-hjältar tillsammans: de är minst lika komplex som hjältar.

Några av de tidigaste och största litterära skurkar kommer från William Shakespeare. Medan litteraturen verkligen presenterade skurkaktiga tecken innan, Shakespeare hade en talang och intresse av att utveckla sina karaktärer och motiven bakom deras onda handlingar. I Othello, ger Shakespeare oss kanske den mest ikoniska litterära skurk genom tiderna: Iago. Pjäsen kretsar helt kring hans system, och Iago talar ofta till publiken, förklarar sig själv och sina planer. Denna tradition av en "tänkande skurk" har påverkat många författare genom historien, och ledde till skapandet av dussintals berömda litterära ogärningsmän.

En stor litterär skurk kan vara nästan helt ren ondska; i den revolutionära Harry Potter-serien, mycket av klimax beror på idén att skurken, Lord Voldemort, är verkligen unredeemable och bortom hjälp. Ändå enkla motivation vinner yttersta makten är det mest grundläggande sak om Voldemort; det som gör honom till en övertygande skurken är noggrann förklaring av sitt förflutna och stiga till makten. Djupet av hans skurkaktighet gör honom till en kraftfull och minnesvärd figur, en som kommer att förfölja de mardrömmar av många under lång tid framöver.

Andra skurkar är komplexa i sin skenbara omoral. Dessa tecken är särskilt skrämmande eftersom de verkar leva kaotiskt, välja åtgärder av impuls eller för deras eget högsta goda till varje pris. Ibland är dessa tecken beskrivs som grå- eller anti skurkar. De kommer ibland göra gott, om det behövs, men kan mycket plötsligt väljer att göra onda eller handlingar som är skadliga för hjälten. Den slump-sken patos av dessa skurkar är enerverande och minnesvärd, eftersom utmaningen begreppen beställda system genom sin existens.

En bra litterär skurken kan också vara ett med motiveringar eller egenskaper som är både lätt att identifiera sig med, och i viss mån, universell. Skapa en skurk som är sympatisk ger läsaren en kraftfull motsägelse av känslor. Medan de inte vill att tecknet ska lyckas i sina usla planer, känner de sanna ånger för smärtan eller fatala brister orsakar skurken att reagera med det onda. I Macbeth, skurken gör utan tvekan en bra sak, genom att befria riket av en svag och bräcklig kung och ersätter honom som en hjälte av nationen. Ändå Macbeth vrids av sin egen kärlek till makten, och, nästan mot sin egen vilja, faller in i mörkret.

För det mesta, de bästa litterära skurkar påminner oss om att de också är människor. Oavsett hur vridna eller mörk de kan vara, är de inte så annorlunda än du eller I. De vägar som skiljer hjälten från skurken är komplex och osäker, och stora författare ofta kunna exakta avbildningar inte bara ondskan gjort, men mänskligheten överges.

  • Litterära skurkar är ofta mycket komplexa tecken.
  • Iago är en skurkaktig antagonist i Shakespeares pjäs Othello, där han övertygar huvudpersonen för att döda sin fru.
  • En stor litterär skurk kan vara nästan helt ren ondska.
  • William Shakespeare skapade några av de största litterära skurkar.