Vad är Fingerprint teknik?

April 2

Fingerprint teknik använder en persons fingeravtryck för att identifiera honom genom fingeravtrycksskanning. Denna teknik används inte bara i säkerhetssystem, utan även när det gäller kriminaltekniska undersökningar vetenskap och brottsplats. Det kan även finnas på prylar som finns i hemmet, till exempel vissa bärbara datorer.

Varje individ har en annan uppsättning fingeravtryck från varje annan individ i världen. Detta är ofta som en biometrisk fingeravtrycks. Biometri är läran om hur människan skiljer sig från varandra utifrån biologiska faktorer, till exempel hur varje persons fingeravtryck bildar annorlunda. Även enäggstvillingar delar inte exakt samma uppsättning av fingeravtryck. En persons fingeravtryck är som ett ID-kort.

Om du vill använda en fingeravtrycksläsare, placerar personen handen eller ett finger på skannern. Maskinen skannar sedan fingertopparna för att generera en bild av de små linjer och åsar som utgör fingeravtryck. Det sätter ihop en detaljerad bild av denna fingeravtryck och lagrar den för senare användning. Fingeravtrycket är förbunden med namnet på den person för framtida referens.

Optiska fingeravtryck skannrar använder små punkter av ljus, ungefär som ett hem videokamera gör, för att spela in fingeravtrycket. En kapacitiv Skannern använder en elektrisk ström för att skapa bilden. Båda skicka ut en viss typ av signal, ljus eller elektrisk, som registrerar en liten del av fingeravtrycket. Efter hela fingeravtryck registreras, är alla de små delarna samman för att bilda en hel bild.

Att utreda ett brott, utredare söker latenta fingeravtryck. Latent fingeravtryck finns några utskrifter kvar bakom det kan inte ses med blotta ögat. Typiskt ett fingeravtryck inte är uppenbart, men allt det kriminella berört med sina bara händer kommer att ha ett fingeravtryck på den. Utredarna använder damning, bland andra metoder, för att hitta och samla fingeravtryck för senare identifiering. Senare kan de jämföra fingeravtryck som samlats med fingeravtryck listan över misstänkta.

Säkerhet är ett annat område där fingeravtrycksteknik kommer in. Använda fingeravtrycksläsare, kan säkerhetssystem tillåta eller neka åtkomst till en dator eller en dörr genom att skanna en persons finger. Den jämför den här analysen till databasen över godkända fingeravtryck, och om det inte finns någon match då personen inte få tillgång.

Nackdelen med fingeravtrycksteknik är kostnaden. Medan mindre system sjunker i pris, skulle kostnaden för att installera ett säkerhetssystem för ett stort företag som är helt beroende fingeravtrycksteknik blir dyrt. För närvarande kan vissa områden använda tekniken medan andra hålla med traditionella metoder.

  • Enäggstvillingar har olika fingeravtryck.
  • Fingeravtrycksläsare jämför lagrade kopior av fingeravtryck med upptäckta fingeravtryck för att verifiera identiteten.
  • Ett fingeravtryck kit används ofta för att undersöka bevis från brottsplatser.
  • Fingerprint teknik använder fingeravtryck för att identifiera en person.
  • Kemisk damning pulver kan användas för att samla in fingeravtryck på en brottsplats.
  • Fingeravtrycksteknik används i brottsplatsundersökningar.