Vad är en fållsömsbroderi?

March 29

En fållsömsbroderi är en dekorativ söm sys nertill av en bit tyg eller plagg. Fållsöm är en form av dragen tråd broderi - en sektion av parallella trådar tas bort från tyget, och de återstående vinkelräta trådarna är grupperade tillsammans med extra tråd för att göra små prydnads hål i tyget. Dessa hål är ofta mönstrade för att bilda mönster som liknar spets. Trots sitt namn, är en fållsömsbroderi inte till sin natur är begränsad till kanterna på tyget - det kan användas för ornament på någon del av tyget.

Hålsöm används ofta som utsmyckning för bordslinne och näsdukar. Medan teoretiskt någon väv kunde hemstitched, tyger med starka, lätt bort trådar gör vanligtvis processen enklare. Den grundläggande fållsömsbroderi involverar gruppering trådarna på endast en sida av den öppna spalten, men det finns många varianter av fållsömsbroderi och många möjliga variationer på denna teknik. Ytterligare fållsömsbroderi mönster inkluderar stegen, dubbla vridet, och serpentin.

Medan hålsöm har blivit en primärt dekorativt form av handarbete, var det ursprungligen användes för att hålla en fåll på plats. Tyget veks och placerad på ett sådant sätt att stygn fångade dess kant för att skapa en snygg och attraktiv fåll. Med framsteg inom teknik, har symaskiner uppfunnits som ger intryck av hålsöm utan att ta bort några trådar.

Dessa symaskiner lita på spänning sytråd att göra hål i tyget. Hålen är svårare att kontrollera än handbroderade klasar, så de har mindre av en lacy utseende, men de är ganska användbart för att skapa virkade kanter på tyg. En virknål skjuts genom hålen för att ansluta virkad spets till hemstitched tyget.

Handvävda tyger är ofta vävda med en fållsömsbroderi i åtanke. Vid den önskade placeringen av sömmen är en platshållare införd in i varpen. Vävning fortsätter sedan efter platshållaren. När projektet tas bort från vävstolen, finns det ingen anledning att noga dra ut trådar - en avlägsnar enkelt platshållaren och skapar de önskade klasar.

Det är viktigt att notera att ordet fållsömsbroderi har betydelser både för broderi och andra tyg konster. Hålsöm, mer korrekt skrivet som två ord - fållsöm - används ofta för att betyda något slags söm som utförs på en fåll. När man följer ett mönster, är det viktigt för en person att förstå vilken av dessa betydelser används. Till exempel är en blind fållsöm inte en form av dragen tråd broderi, men en sömnadsteknik. Denna söm skrivs ofta som blinda fållsömsbroderi, och bör differentieras lämpligt.