Vad är gentianarot?

November 14

Gentianarot brukar kallas av alternativ medicin supportrar och naturlig hälsa utövare som bitterwort, bitterroot eller ibland gula gentiana. Dess vetenskapliga namn är Gentiana lutea, eller stora gula gentiana. Använts i århundraden i Europa, är gentianarot anses vara en mycket effektiv behandling av olika tarmförhållanden och sjukdomar. Gentianarot är en naturlig, alternativ behandling för leverstöd, gallblåsa funktion och ett brett utbud av magen maladies. Även när späds mer än 12.000 gånger, fortfarande är denna ört det mest bittra av alla herbals; alla andra bitter mäts mot det vid fastställandet av bitterhet.

De flesta delar av gentiana växten kan användas i naturmedel, men rötterna och stjälkar är den mest potenta. Det är en flerårig ört som vanligtvis finns i de tempererade områdena i Nord- och Sydamerika, Europa och delar av Asien. Gula blommor och en fet, ihålig stam är ett kännetecken för anläggningen; sin köttiga roten har en mycket aromatisk doft. Ganska söt vid första smak blir gentiana snabbt bitter smak. Den extrema bittra smaken provocerar spottkörtlarna nästan omedelbart, som i sin tur orsakar nivåer av magsyra att öka proportionellt.

Gentianarot som örtmedicin består till stor del av rotdelen och rhizomer, den nedre skaftdelen av växten. Den skördas i början av hösten, skivas och torkas. Efter gentianarot har torkat helt, normalt den mals till ett pulver. Finns i pulver eller tinktur form är det bäst används som te. En fjärdedel till hälften av en tesked (1,25-2,5 ml) av pulvret eller fem till 20 droppar flytande med åtta uns av varmt vatten tas cirka 30 minuter före en måltid är det normala rekommendation för de flesta magen frågor.

Normalt gentianarot används för tillstånd såsom gasbildning, halsbränna, orolig mage och dålig matsmältning. Homeopatiska läkare har använt gentianarot att behandla anorexia nervosa och stimulera mekanismen aptiten. Örten uppmuntrar också produktionen av saliv, samt provocera en reflex i nervus vagus som främjar galla produktion och uppmuntrar flödet av andra magsafter till stöd i matsmältningen. Andra fördelar är antiinflammatoriska och febernedsättande egenskaper. Den har också en signifikant nivå av antioxidanter, tillsammans med antibakteriella egenskaper.

Gentianarot kan orsaka en lätt förhöjning av blodtryck och blodsocker, om den tas i stora mängder. Personer med sår och extrema former av halsbränna och sura uppstötningar bör undvika att använda produkten. Kvinnor som ammar eller är gravida bör undvika örten, eftersom preparatet inte ha viss effekt på menstruationscykeln och kvinnliga organ.

  • Gentianarot har använts för att stödja levern.
  • En illustration av en mänsklig mage. Gentianarot kan användas för att behandla magsjukdomar.
  • Gentianarot är kan användas som en feber reducering.