Vad är en Shim?

November 13

Termen shims har kommit att ta på ett antal olika betydelser. Från de rektangulära kil shims används bakom gångjärn konstruktion som de runda shims som anpassar drevdjup, kan dessa enkla anordningar hittas nästan var som helst och kommer i många former och storlekar. Generiskt, kan en shim beskrivas som en enkel placeras objektet mellan andra objekt för att få objekten till önskad nivå. Med hjälp av denna definition som en guide, kan vi nu titta på mer konkreta exempel på shims i vardagen.

Shims spelar en betydande roll i snickeri och konstruktion. De är oftast används när en bit av ett virke måste ligga i linje med varandra, i vilket fall shim placeras både i en lucka och mot pjäsen att ta med den till rätt position. Detta är oftast ses vid konstruerandet dörrposter och monterings fönster, men förekommer även på andra områden, inklusive installation i skåp och några trapp beslag.

En annan typ av mellanlägg är den typ som används för att kringgå lås. Många källor på Internet förklarar hur man tar en liten bit av aluminium från en läsk eller öl kan och använda den för att skapa en shim som kommer att kompromissa hänglås. Ett mellanlägg kan också användas för att dra fördel av imperfektioner i andra typer av lås, konceptet är att mellanlägget glider in i en öppning och skjuter en del av låsmekanismen ut ur det låsta läget.

Shims också spela roll i många andra områden, både enkla och komplexa. Shims används för att hjälpa rikta rören i VVS. Murade shims är oftast bara stenar som används för att stötta upp stenar eller stora tegelstenar. Specialdesignade shims används för att separera kylare från processorer i datorer. Shims används för många olika aspekter i motorer. Inom idrotten fäktning, är shims även används för att testa avstånd i elektriska vapen för att säkerställa att de uppfyller konkurrensspecifikationer.

Shims kan göras av många olika material, beroende på ändamålet. Shims används i snickeri är ofta gjorda av trä som liknar vad mellanlägget kommer att stödja, men plast och olika typer av återvunna material shims används också. De som används i murverk tenderar att vara grus eller sten kilar. Shims används nära värme är ofta tillverkade av värmebeständiga material, medan de som används i närheten av el är oled i de flesta fall. Shims används för teständamål kan krävas för att leda elektricitet för att vara effektiv.

Termen shim har också kommit att ha många nya och slang betydelser. Till exempel, är en typ av enkel dans en shimmy. Dator kodning lösningar kallas ibland shims. Termen shim kommer också upp när det kommer till bildbehandling, både i magnetisk resonanstomografi (MRT) och mer traditionella områden.

  • Shims används i snickeri är oftast gjorda av trä.
  • Shims används för att testa avstånd av vapen är fäktning.