Vad är en italiensk Soda?

July 16

Kunder på gourmet coffee shops kan märka en kall dryck alternativ som kallas en italiensk läsk, även känd som en creamosa eller franska läsk i olika delar av världen. Denna dryck är en uppfriskande kombination av smaksatt sirap och club soda eller Seltzer vatten blandas i en kopp is. Tillsatsen av halv-och halv eller mjölk förvandlar en italiensk soda i ett creamosa eller franska läsk. Vissa caféer lägga en klick vispad grädde för att skapa en krämigare konsistens.

Överraskande, gjorde den italienska receptet soda vi vet idag inte har sitt ursprung i Italien. Vissa källor kredit invandrar italiensk familj som bor i San Francisco under 1920-talet med att koka ihop den välbekanta sirap och kolsyrat vatten dryck. Använda importerade kaffearomer från Italien, skulle familjen blanda upp sin läsk receptet på baksidan rummet av sin livsmedelsbutik. Drycken blev snabbt populär som ett alternativ till smaksatt kaffe eller espresso. Så småningom skulle receptet plockas upp och raffineras av vanliga kafékedjor över hela USA.

Nyckeln till en god italiensk läsk är en kvalitet sirap. Företag erbjuds ursprungligen smaksatt sirap som utformats speciellt för kaffe; hasselnöt, vanilj, karamell och amaretto, till exempel. Med dryckens ökade populariteten började många företag som producerar smaker inspirerade av frukt, cola och likörextrakt. Idag är det inte ovanligt att hitta 50 eller fler smaksatta sirapsflaskor i en välsorterad kafé.

Många av dessa kommersiella sirap kan köpas för hemmabruk, antingen på kaféer detaljhandeln eller dagligvaruhandeln. För att göra en italiensk läsk hemma, behöver du en flaska sirap, club soda eller Seltzer vatten, stora plastglas och isbitar. Half-och-halvan eller kräm kan också användas. Börja med att lägga två skott (ca två ounces) av sirap till botten av glaset. Vissa källor föreslår att lägga till halv-och halv eller grädde på denna punkt och blanda ordentligt.

Lägg sedan en generös mängd is i glaset. Häll club soda eller Seltzer vatten över isen. Försiktigt rör blandningen några gånger, men inte skaka kraftigt. En klick vispad grädde kan tillsättas till början av glaset, om så önskas. Drick den färdiga italienska läsk med ett sugrör för att blanda alla smaker tillsammans.

  • En italiensk läsk ska drickas med hjälp av ett sugrör för att blanda alla smaker tillsammans.
  • Det rekommenderas att använda generös mängd is med en italiensk soda.
  • Kaféer kan erbjuda italienska soda.
  • Soda vatten, som används för att göra en italiensk soda.
  • Italienska soda görs med smaksatt sirap.