Vad är Tostones?

July 11

Tostones skivas mjölbananer som är stekt två gånger och serveras med salt, ost, en dippsås eller inlagd paprika blandning. De är en delikatess i många central- och sydamerikanska länder, liksom i de karibiska öarna. Haitier kallar dem banan peze, och i Sydamerika de är också känd som patacones. Vissa västafrikanska länder tjänar också tostones under namnet groblad chips. Oavsett vad namnet, stannar receptet princip samma i alla kulturer.

För att göra tostones, är en omogen groblad skalade, sedan skivas. Skivorna kan vara kort, en tum (2,54 cm) remsor, eller de kan skivas diagonalt eller på längden. Då skivorna hamnar i någon form av matolja. De är stekt på varje sida till ett par minuter.

När de väl är stekt en gång på varje sida, tas de bort från oljan och dunkade platt. Detta kan göras med alla köksredskap, men det är vanligt att finna en tostonera, som är en plastsked speciellt avsedd för tostones. Detta steg kan även utföras med ett glas eller skylt. De bör tillplattad tills de är ungefär 3/1 tum (0,84 cm) hög.

Efter de dunkade platta, de stekt åter på varje sida tills de är gyllenbruna. Skivorna avlägsnas därefter från oljan, dränerades och serveras. Vissa kulturer kommer blöta dem i saltat vatten i ca en timme innan torkning och sedan steka dem.

När tostones är redo, kommer de att vara gyllene och knaprig. De är ofta saltade och äts som chips. Tostones ofta serveras varm med en mojo sås, vilket är en vitlök sås som används för doppa. Haitier kommer ibland tjäna dem med en traditionell inlagd paprika relish kallas pikliz eller vid sidan griot, som är stekt fläsk. De kan också vara toppade med smält ost som förrätt.

Men det finns ingen botanisk skillnad mellan en banan och ett groblad, mjölbananer är vanligtvis mindre söt än bananerna folk normalt äter, som ibland kallas dessertbananer. De är fortfarande gröna och fast på den tiden de är skalade, skivade och stekt att göra tostones. Ordet banan har kommit att förknippas med en mogen, mjuk, söt frukt, snarare än den omogna, segare groblad.

Ordet tostones kommer från det spanska verbet Tostar, vilket kan översättas till verbet toast. Skålen kallas tostones i länder som Nicaragua, Honduras, Kuba, Dominikanska republiken, Puerto Rico och Costa Rica. Det är känt som patacones i Ecuador, Peru, Panama, Venezuela och Colombia.

  • Tostones kallas patacones i Venezuela, Ecuador, och på andra håll i Sydamerika.
  • Många restauranger i Gamla Havanna serverar tostones, en populär maträtt gjord med mjölbananer.