Vad är Cola smaksatt med?

April 21

Cola varumärken genom åren har skilde i aromer, och de flesta flaskor lista helt enkelt "konstgjorda och naturliga smaker" som ingredienser. Undersöka de ursprungliga recepten för cola kan ge en uppfattning om de nuvarande smaker, dock. Några av smaken kommer sannolikt från kola nötter, där namnet kommer från, men de flesta av de utmärkande smaker tillhandahålls av olika citrusoljor, vanilj och kanel.

De flesta alla som dricker Coca Cola vet att tidiga tillsatser till Coke ingår kokain, därav namnet. Kokain inte lägga till en stark smak, dock. Vid mitten 20-talet, hade kokain tappats, och istället koffein sattes för att ge drycken det ryck som konsumenterna hade blivit justerad till. Även den officiella receptet är en väl bevarad hemlighet, tror man att extrakt av kokablad, från vilket kokain har tagits bort, används fortfarande i aromen.

Recept från Good Housekeeping kokbok serien i 19th century inkluderar kola nötter. Många recept fortfarande lista dessa bittra, koffeinrika nötter från Sydamerika i ingredienserna, men det är inte känt hur mycket de används i moderna kommersiella recept. Några små märken fortfarande håller till originalrecept, och resultatet är en skarpare smak cola.

Mest cola, dock använder en blandning av aromer, inklusive vanilj, kanel och citrus, görs till sirap. Drycken får det smaka från fosforsyra också, vilket ger en mer syrlig smak. Intressant nog är fosforsyra ofta tas som ett antiemetikum medicinering; Detta är anledningen till platta cola ibland rekommenderas för att minska kräkningar.

Cola kan också ha aromer lagt. I malt butiker i 1940-talet och framåt, kan beskyddare beställa en choklad eller körsbär cola. Lägga grenadin eller choklad gjorde dessa drycker speciell, och många finner dem överlägsna versionerna nu tillgängliga. Idag är många cola märken erbjuder smaker som körsbär och citron eller lime. Vissa tycker citron särskilt uppfriskande; vissa klagar på att de smakar för söt.

Sötningsmedel kan också ändra smaken och surhetsgraden för dryck. I USA är de flesta vanliga cola sötad med hög majssirap. Konstgjorda sötningsmedel som aspartam eller Splenda kan särskilt ändra profilen av en diet drink. Eftersom dessa är betydligt sötare än socker, är det svårt att hitta den rätta mixen mellan dem och de övriga ingredienserna. Medan aspartam var ett tag valet av de flesta colaföretag, många byter till andra konstgjorda sötningsmedel. Inte alla är nöjd med resultatet av omkopplaren, dock.

Olika märken av cola lägga aromer i olika mängder, som står för smakskillnader varumärken. Det finns lojala Coke drinkers, liksom de som bara kommer att dricka Pepsi. Vissa är fans av kungliga Crown, eller kung Cola.

  • Torkade vaniljstänger. Vanilj är en smak i de flesta colas.
  • Coca-Colas recept är en väl bevarad hemlighet.
  • Kanel ofta ingår i colarecept.
  • En flaska cola.
  • Coke fick sitt namn eftersom kokain var en tidig tillsats i sin produktion.
  • De flesta cola innehåller en citrus arom.