Vad är Crudo?

April 9

Rå fiskrätter ofta klumpas in i populära japanska maträtt av sushi, men denna metod innefattar vanligtvis en klump av ris och kryddig wasabi. Andra länder förbereda och presentera sin rå fisk på olika sätt. I Italien är denna typ av förberedelse matlagning lösa kallas crudo, som bokstavligen betyder "rå" och har blivit ett europeiskt sätt att hänvisa till en handfull råa skaldjur preparat. Den traditionella metoden är dock en enkel drizzling av high-end olja med inslag av färska örter och citrus för bittra, söta och sura element.

Listan över fiskarter som kan användas för crudo är expansiv. Vissa stick med traditionella proteiner som lax, tonfisk eller pilgrimsmusslor. Varje fisk som kan framställas i en kastrull, dock är en kandidat för denna råa behandling - från havskatt och torsk till räkor och bläckfisk.

En nyckelfråga när du gör crudo är den typ av olja som ska användas för att belägga det. Många kockar hålla sig till olika typer av high-end extra jungfruolja, även om andra blanda upp det med hjälp av mandel eller tryffelolja istället. En mer vanlig vegetabilisk olja, emellertid, kanske inte bibringa en tillräcklig mängd smakämne.

En enkel drizzling olja över fisken är typiskt det sista steget i att förbereda en tallrik crudo. Först citrusjuice av citroner eller apelsiner ofta droppade på plattan. En liten sallad av gröna eller frukt är en annan vanlig ackompanjemang. Till exempel startar en crudo recept med citronsaft, sedan skivor av långfenad, sedan havssalt, peppar, olja och, slutligen, sicilianska caperberries.

Möjligheterna är mer varierad än man kan till en början tror. Vissa restauranger ägna hela menyer till Crudo exklusivt. Olika såser, dressingar, grönsaker och citruskombinationer ger en myriad av smaker och texturer.

Enligt San Francisco Chronicle författaren Carol Ness, har några kulinariska insiders kommer att tänka på andra råvaror preparat som crudo också, bland annat de distinkt olika ceviche, carpaccio och tartare stilar att presentera en entree utan matlagning det först. Det finns stora skillnader mellan alla dessa metoder, dock. Tartare är skaldjur eller rött kött som mals och erfaren, och det används som ett uppslag för bröd eller kex. Ceviche innebär bad malet skaldjur och ofta grönsaker i citrusjuice för en replikering av tillagningen. Slutligen är carpaccio kött av fisk och skaldjur som är skivas tunt, dunkade och lätt kryddat eller oljad före servering.

  • Caperberries, en av ingredienserna i crudo.