Vad är en Set List?

December 13

En låtlista eller setlist är en lista med låtar som musikalartist eller bandet planerar att utföra. Uppsättningen Listan samman låtarna i ordning så att alla associerade med prestanda vet vad som väntar, från musikerna på scenen för att teknikerna som hanterar de inställda ändringarna. Människor kan också använda termen mer allmänt hänvisa till låtarna en artist spelar i synnerhet prestanda, snarare än att den bokstav dokument som klargör spelordningen.

Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till vid sammanställningen en låtlista. Vissa artister använder samma lista under en turné, medan andra kommer att ändra den varje kväll eller i varje arena. De flesta försöker inkludera en lista över populära hits tillsammans med nyare stycken, och det kan stänga låtlista med en populär hymn att vitalisera konsertbesökare när de blir redo att lämna. När man drar i listan över låtar tillsammans, musiker eller musiker tycker om stämningen i varje låt, och den riktning som de vill dra konsert i.

Några andra överväganden är teknisk. Om utförandet omfattar specialeffekter, dans och andra former av underhållning, kan den inställda listan skräddarsys för att tillgodose detta. Frågor som uppvärmningstid för specifika instrument eller musiker kan behöva åtgärdas också, och i vissa fall kan en mötesplats kunna göra specifika önskemål, såsom försummelser eller inneslutningar av särskilda låtar. Den inställda Listan är vanligtvis hålls hemligt för allmänheten, så att folk inte vet vad som väntar.

Vissa band improvisera uppsatta listor i farten, svara på stämningen i publiken och känslan av kvällen. Jazz band i synnerhet är kända för detta, eftersom jazz är en improvisationsmusik formulär till att börja med. Mer strukturerade former av musik såsom klassisk musik kräver vanligtvis en låtlista, och popartister använder ofta uppsatta listor eftersom de kräver stöd och deras tekniker behöver förberedas för varje låt i förväg. En uppsättning Listan innehåller också en del av vilka låtar kommer att utföras om ett extranummer begärs.

Fysiska set listor ibland visa sig vara samlarföremål. Handtryckta set listor klottrade av medlemmarna i bandet är i het efterfrågan bland fansen, men generiska även tryckta set listor kan bli värdefulla eftersom de användes på eller nära scenen, och därför förknippas med liveuppträdande. Folk säljer periodvis uppsatta listor de har samlats in, och musiker och stödpersonal kommer ibland ge dessa handlingar till fansen efter en konsert är över, om bad.

  • Mer strukturerade former av musik, till exempel klassisk musik, kräver vanligen en setlist.
  • Handtryckta set listor klottrade av medlemmarna i bandet är i het efterfrågan bland fansen.