Vilka är effekterna av Pronation i Running?

December 10

Tendensen i fötterna att rulla inåt mot mitten av kroppen när man går eller springer kallas pronation. En viss grad av pronation är normalt och friskt när du kör, och är i själva verket avgörande för korrekt form. För mycket eller för lite pronation i löpning, men kan orsaka problem som trött lätt, smärta eller skador. Om man inte tar itu med ortoser eller speciella löparskor för att korrigera onormala pronation, kan allvarliga problem uppstå bland annat ökad risk för upprepad skada och strukturella skador på fötter och vrister.

En viss grad av pronation vid löpning förekommer naturligt för alla. Beloppet kan variera från person till person beroende på hur hög fotvalvet är, med vissa peopleâ € s fötter rullar in så mycket som 15 grader. Pronation uppstår när foten slår i marken och hjälper till att absorbera mycket av stöten till kroppen. Det hjälper också fötterna anpassa sig till ojämnheter i löpbanan och att driva löparen framåt till nästa steg.

Problem kan utvecklas när mängden pronation i kör är ovanligt stor eller liten. Pronation frågor kan orsaka en löpare att trötta lättare, leda till smärta och svullnad i fötter och ben, och även orsaka deformationer på fötterna som bunions, hammartå och liktornar. Överpronation, där fötterna rullar inåt för långt, drabbar ofta anklarna, även om det kan påverka knän och höfter samt. Personer med detta problem tenderar att få fotled tendinit och stukningar. Under-pronators, vars vrister och fötter fortfarande alltför rigid, vanligtvis känner sig mer chock när deras fötter slog i marken och tenderar att få stukningar från sina vrister rullande utåt.

Ignorerar driven pronation i löpning kan leda till allvarliga problem. Förutom att helt enkelt göra kör en svårare och obehaglig upplevelse, det kan också göra bestående skador. Exponera vrister som inte pronerar korrekt till stammen av att köra över tid kan påverka deras stabilitet och försvaga dem, vilket gör dem alltmer sannolikt att få stukad. Efter ett tag, kan strukturerna i fötter och vrister såsom ledband och senor blir permanent bryts ned, skadad eller deformerad. För att undvika långsiktiga frågor, bör människor som har pronation problem tala med en läkare och utforska sina möjligheter i fråga om korrigerande skor som kan hjälpa.

  • Ortoser i skorna för att ta itu pronation kan minska risken för skador när du tränar.
  • Bunions kan orsakas av pronation medan du kör.
  • För mycket eller för lite pronation i löpning kan leda till skador.