Vad är en Crackle Glaze?

March 22

En spraka glasyr eller lack är en yta som skapar en krackelerad effekt. Många människor använder spraka glasyrer för antiquing, eftersom peeling, knastrat färgen har en gammaldags look som går särskilt bra med restaurerade möbler. Crackle glasyrer kan användas på ett brett utbud av saker inklusive keramik, möbler, tavelramar, och även väggar. Ett antal båtar butiker säljer material för spraka glasrutor, och du kan också åstadkomma effekten med några leveranser du förmodligen redan har runt huset.

När en spraka glasyr görs, är en färg fastställts som baslack och får torka innan en sprakande medel målas över den. När detta medium torkar, är ytterligare ett lager färg appliceras, och sprickor och peeling börjar visas nästan omedelbart. För att täta ett knaster glasyr, kan användas en klarlack eller polyuretan sealer. Denna sealer stoppar också den sprakande processen så att det andra skiktet av färg inte flagna helt.

Eftersom den underliggande färgen syns igenom, många människor försöker använda samordna färger när de tillämpar en spraka glasyr. Kontrasterande färger kan också fungera ganska fint, som en mörk undre skiktet och en tändare överlager. Om du är osäker på hur två färger kommer att se tillsammans, testa dem på ett litet område av pjäsen att se till att de ser bra ut när de torkar. Man kan också använda ett medium som guld, silver eller kopparfärg för ett av skikten för en mer rik utseende.

Om du inte kan spåra upp en sprakande medium kan du också använda vitt lim. Vitt lim fungerar som ett lager av resist, förhindrar det andra skiktet av färg från helt vidhäfta. Detta kommer att skapa en mer fläckig effekt; Du kan också använda vax som motstår en spraka finish. Om du arbetar med keramik, använd en glasyr som har utformats för att knäcka, och följ anvisningarna noga.

Den spraka glasyr effekten kallas ibland craqueleure, och i konst, är det ibland används som ett verktyg för datum konstverk och fastställa deras härkomst. Förfalskare bringar livstid att bemästra konsten att en korrekt sprakade sista lagret färg i hopp om att deras verk kommer att passera muster av konst inspektörer; en dedikerad förfalskare kan ingjuta en craqueleure med damm och partiklar från en gammal konstverk från höger regionen ifall en konst inspektör beslutar att kemiskt analysera finish.

  • I stället för en sprakande medium kan vitt lim användas för att göra en fläckig effekt.