Vad är Axis kotan?

September 12

Axeln kota är ett ben i halsryggen i nacken. Andra från toppen, det ligger nedanför halskotan, som stöder vikten av huvudet. Andra namn för axeln inkluderar C2, för sin ståndpunkt; epistropheus, dess vetenskapliga namn; och kota dentata, för en ovanlig beniga utsprång som skjuter uppåt från kotkroppen som en tand och är därför känd som hålor.

Detta ben besitter många av samma fysikaliska egenskaper hos den andra halskotan, inklusive en kropp formad som en ihålig ring i ordning för innehållet i ryggraden att passera igenom. Dess spinous processer, de efterblivna utskjutande beniga utsprång på den bakre sidan av benet som är formad som en whaleâ € s berättelse, vinkel något nedåt och fungerar som en fästpunkt för Spin och Semispinalis muskler i övre delen av ryggen. Båda spelar en roll i att böja huvudet i sidled, eller att böja den till en sida, och att utvidga den cervikala delen av ryggraden.

Liksom de andra halskotan, axeln kota har också ett par tvärgående processer, smärre protuberanser på vardera sidan av kotan som fungerar som fästställen för ett antal muskler. Dessa inkluderar den scalene, splenius och longissimus muskler i nacken. Eftersom dessa muskler sträcker sig från axeln till fäster andra punkter längs ryggraden, de gör spinal rörelse möjligt, särskilt rotation och lateralflexion av huvudet och nacken.

Ett utmärkande drag för axeln kotan är de hålor, även känd som den odontoid processen. Så känd för sin likhet med en tand, är odontoid processen vad gör atlas att rotera kring axeln, vilket gör att huvudet att vända. Denna beniga utsprång skjuter vertikalt från den främre sidan av kroppen av axeln och artikulerar med den inre ytan av den främre bågen av atlas, där den hålls på plats över dess bakre sidan av tvär atlantal ligament. Tack vare detta och flera andra ligament som håller hålor på plats, artikulation, en vridled, är väl befäst och möjliggör en begränsad rotation av huvudet på halsen.

En annan anatomisk struktur på axeln kota som är karakteristisk för dess unika funktion är paret av överlägsna artikulerande ytorna, en på vardera sidan av det främre segmentet av kroppen hos kotan. Uppe på toppen kotkroppen ovanför tvär processerna, de överlägsna artikulerande ytorna är något böna-formad och något konvex. De är formade på detta sätt, eftersom de artikulerar med de konkava underlägsna ytorna på sido massorna i atlas kotan ovan för att bilda sidoatlan axiella skarvar, en på vardera sidan. Denna koppling mellan axeln kota och atlas är en synovial glid gemensamt, vilket innebär att dessa två nästan plana ytor kan glida förbi varandra i mycket liten grad.

  • En röntgen av halsen, inklusive halskotor.