Hur byter jag en Axe Handle?

March 6

Vissa människor, när de konfronteras med en sprucken eller trasig yxa handtag, falla för frestelsen. Det är en vanlig metod för att försöka limma eller tejpa handtaget, men ett sådant förfarande bör undvikas till varje pris. För att ersätta en yxa handtag är enkel, och en alternativ fix blir kortvarig i bästa och farliga i värsta fall. Yxan huvudet kan lätt flyga av under användning, vilket kan leda till kraftiga nedskärningar, blåmärken, eller saknade tår. Det tar bara några minuter att byta en yxa handtag, vilket är mycket bättre än att hantera stygn eller en resa till akuten.

Det första du måste göra för att ersätta en yxa handtag är avlägsna både huvudet av yxa och eventuella handtagsdelarna som förblir i den. Den enklaste metoden för att åstadkomma det här jobbet är att placera den upprätt yxan i ett skruvstäd och dra åt så mycket som möjligt. Nästa, ta en hammare och mejsel och pundet bort på den del av handtaget syns genom öppningen i yxan. Inom bara några slag den trasiga handtaget ska falla ut.

För att ersätta en yxa handtag, måste du se till att huvudet och handtaget är i samma storlek. Ta yxan huvudet med dig till järnaffären och välja en bra, välsittande handtag gjort av hickory trä. Handtaget allmänhet att säljas med flera trä shims, men om mellanläggen är frånvarande de lätt kan tillverkas från skrot i din verkstad. Handtaget bör också ha en liten skåra vid sin övre ände där ett mellanlägg kan hamras in. Detta är viktigt, för utan shims huvudet lossnar från en ny handtag inom några slag.

När du återvänder till din verkstad, placera yxan över handtaget. Med en träklubba, pund yxan huvudet på handtaget tills det inte kommer längre. Om du har valt rätt handtag, bör det vara nästan flush, eller bara något under läppen av hålet i yxan. Vid denna punkt, eftersom du försöker ersätta en yxa handtag på permanent basis, kommer dina shims spelar in.

Placera en av trä shims i spåret i handtaget. Dunka in den tills den inte kommer längre. Om en del av shim sticker, skär bort det med en liten handsåg. Jobbet slutfört, ska du nu prova yxan handtaget genom att ta fem eller tio slag mot en bekväm logg. Om huvudet verkar lite lös, kan du antingen köra en andra mellanlägg, eller ens en spik, i toppen av handtaget. Detta kommer att expandera handtaget ännu mer tätt mot yxhuvud, och det bör vara helt säkra.

  • Att försöka limma eller band en trasig yxa handtag kan resultera i saknade tår.
  • Att försöka fixa en trasig yxa eller yxa handtag med lim eller tejp rekommenderas inte.