Vad är Bäckenbotten Dysfunction?

February 8

Bäckenbotten dysfunktion är en vanlig medicinsk störning som kan orsaka svårigheter att urinera, avföring, och delta i samlag. Villkoret är relaterad till onormala spasmer eller kontrollfrågor i musklerna som stödjer bäckenorganen. En person med bäckenbotten dysfunktion kan ha kronisk förstoppning eller problem att tömma sin urinblåsa eftersom musklerna inte fungerar ihop ordentligt. Många patienter som diagnostiseras med sjukdomen kan hitta lindring genom att ta mediciner och arbetar med terapeuter att lära sig att stärka och bättre kontroll muskler. Kirurgi kan behövas om organen framfall genom svaga golvet eller en cysta utvecklas.

Många olika faktorer kan bidra till bäckenbotten dysfunktion, och i många fall en bakomliggande orsak inte kan upptäckas. Till skillnad från de flesta andra problem muskelkontroll, gör bäckenbotten dysfunktion verkar inte vara relaterade till neurologiska sjukdomar. Musklerna i bäckenet är bara okoordinerade; en patient kan kontrollera sina rörelser, men han eller hon inte kan göra dem kontrakt unisont att passera avföring och urin. Möjliga orsaker är försvagning av muskler och nerver efter förlossningen, en påträngande prostatakörteln, och trauma mot bäckenregionen. Dessutom kan spännare för hårt under en avföring orsaka skada bäckenbottenmuskulaturen.

Symptomen på bäckenbotten dysfunktion kan variera beroende på graden av samordningsfrågor och de specifika muskler inblandade. Många människor har svårt att tömma sina tarmar och urinblåsor, vilket resulterar i kronisk förstoppning och täta men icke-produktiva drifter att urinera. När musklerna är ovanligt svag, kan inkontinens vara den stora frågan. Kvinnor kan också uppleva betydande smärta vid samlag, eftersom musklerna som stödjer slidan inte kan koppla av ordentligt.

En läkare kan oftast diagnostisera bäckenbotten dysfunktion utifrån patientens symtom och en grundlig fysisk undersökning. Röntgen och andra avbildnings skannar kan utföras för att leta efter tecken på en svullen prostata, orgel framfall, eller brister i musklerna. Läkaren kan trycka på den nedre delen av magen för att se om det ger vika för påtryckningar och om området är mört. En kamera proben används i vissa fall för att visa muskelrörelser inifrån tarmarna eller slidan.

Bäckenbotten problem kan behandlas på ett par olika sätt. Patienter som har kronisk förstoppning ofta ges muskelavslappnande och uppmuntras att utöva, dricka mycket vatten, och äta fiberrik mat. En annan behandling som kallas biofeedback är en sjukgymnastik teknik där en specialist hjälper en patient se hur det känns att styra olika muskler. Med övning, många människor har möjlighet att få en bättre samordning. Om problemen kvarstår, kan en kirurg måste manuellt fixa muskler och organ på plats eller konfrontera andra underliggande frågor, såsom en förstorad prostata.

  • En förstorad prostata kan orsaka bäckenbottenproblem.
  • Röntgen kan användas för att leta efter problem som är förknippade med ett bäckenbottendysfunktion.
  • Bäckenbotten dysfunktion orsakar svårigheter att urinera, avföring och delta i samlag.
  • En person med bäckenbotten dysfunktion kan lida av kronisk förstoppning.
  • Symptomen på bäckenbotten dysfunktion varierar beroende på de specifika muskler inblandade.