Hur gör jag för Cut ved?

July 24

Skär ved kan delas upp i ett antal olika faser, från avverkning initial trädet hela vägen genom att skära bitar av trä till fnöske. Varje fas har sina egna moduler och outs, och korrekt procedur resulterar i välformade, torr ved som brinner bättre, hetare och renare. Även strategier skiljer något beroende på vilken typ av trä skärs, kan du använda samma allmänna riktlinjer för att skära ved av de flesta typer.

Det första du behöver göra för att skära ved är att motorsåg trädet i omgångar. Om du € re avverkning trädet själv, du € ll behöver forskning ordentlig avverkningsteknik, för att säkerställa att du förblir säkra i alla lägen. När trädet är på marken, kommer du € börja klippa det i hanterbara bitar med en motorsåg. Var noga med att använda lämplig skyddsutrustning hela tiden du klippa ved, med skyddsglasögon, tunga handskar, stövlar och kläder som täcker din övre och nedre kroppen. En riktig chainsawing hållning är med benen stagade något isär, på ett sätt som är både bekvämt och stödjer överkroppen.

Börja med att skära av alla små grenar från fällt träd, lämnar bara en stor central stam, och större grenar som kan bli ved i sin egen rätt. Generellt när man använder en motorsåg för att skära ved, du kommer att skära uppifrån och gravitationskraften kommer naturligtvis att dra ena sidan av trädet bort från den andra. I de fall då det finns för mycket spänning, kan detta leda till att träet att nypa, i vilket fall du kommer att behöva skära nerifrån och upp. Skär loggen i omgångar som inte är så länge de vann? € t passa in i din kamin eller öppen spis, och rulla dem i en hög där de sedan kan delas.

Splitting omgångar är en av de mest mödosamma stegen när du ställer ut för att skära ved. Ju längre rundan, desto svårare blir det att dela upp, så om du € re bara början, kan det vara enklast att skära ved från omgångar högst en fot (0,3 m) lång. Med hjälp av en maul, € youâ ll dela dina rundor i brännbara bitar av ved. Såvida du inte är otroligt stark, med hjälp av en lättare maul ger mycket bättre resultat än en tyngre maul, eftersom du € ll kunna svänga det mycket snabbare, producerar mycket mer kraft.

Det enklaste sättet att skära ved är att sätta runt på en hård bit jord, så att lite kraft förloras i marken. Den bör sitta nedåtgående linje från dig, så att hävstångs fungerar till din fördel. Strike rundan med en kraftfull slag, närmare kanten än till centrum, sedan återvinna maul och slå till igen, på samma plats eller längs samma spricka. Som sprickan utvecklas, börjar hitta en punkt längs samma fel linje, men å andra kanten, tills de två kanterna möts.

När du € ve klippa din ved, itâ € s viktigt att stapla det ordentligt. Stapla den på en upphöjd plattform, från marken, och under någon sorts täcka att skydda den mot fukt. Helst under soliga dagar bör du låta det absorberar solen och torka ut, eftersom torrare trä brinner lättare och renare än våt ved. Vissa träslag, som ek, är lättare att dela när grönt, så du € ll vill dela upp dem så snart du föll trädet. Andra, som de flesta tall, dela bättre när det är torrt, så låt dem torka ut efter att skära dem i omgångar innan dela upp dem.

  • Ved är skuren på ett visst sätt vid varje fas för att säkerställa en högre förbränning kvalitet.
  • Det första steget för att skära ved använder en motorsåg för att kapa trädet i omgångar.
  • När skära ved kan staplas på en upphöjd plattform.