Förbättra dina MS och Total Wellness med Motion

December 4

Även om det inte var så länge sedan att människor med MS fick höra att inte utöva, saker och ting har förändrats. Här är de grundläggande budskapet: Motion är bra för dig. Fysisk aktivitet inriktad på dina förmågor och begränsningar ger många fördelar, bland annat

 • Minska din trötthet (svårt att tro, men helt sant)
 • Att upprätthålla och öka din uthållighet och flexibilitet på dina leder och muskler
 • Förbättra din kardiovaskulär hälsa
 • Bättre tarm och urinblåsa funktioner
 • Förstärkning dina ben
 • Förbättra ditt humör
 • Hjälpa till med viktkontroll

Trots alla de goda skäl att gå ut och flytta runt, människor med MS ofta tycker att det är utmanande. Här är de vanligaste hindren och några strategier för att komma över dem:

 • "Jag är för trött för att ens tänka på träning." Träning för att öka din energinivå låter inte logiskt, men det fungerar eftersom det förbättrar kardiovaskulär funktion och toner musklerna. Tricket är att börja i liten skala och bygga upp gradvis.

  Välj en tid på dagen då din energi är ganska bra och göra något fysiskt, även om det är bara lite - simma en halv varv, gå till nästa uppfart och tillbaka, tillbringar en minut på löpbandet, eller göra en resa upp trappor.

  Ställ dina mål inom räckhåll, så att varje steg är en seger, och inte höja ribban tills du känner dig bekväm. Om det tar ett par dagar eller en vecka eller ännu längre för att gå till nästa nivå, så var det. Att tillåta dig själv att göra saker annorlunda - eller i olika takt - än du brukade är din nyckel till framgång. Din sjukgymnast (PT) kan hjälpa dig att utforma ett träningsprogram som passar just dig.

 • "Jag hatade öva innan jag hade MS och jag gillar det inte något bättre nu." Okej, så du behöver inte njuta jogging, simning, aerobics, eller något annat som gör att du tänker på svett. Men tänk på att fysisk aktivitet inte behöver vara konkurrenskraftiga, och du behöver inte gå till gymmet.

  Istället kan du arbeta i din trädgård, gå i gallerian, gå med i en yogaklass eller t'ai chi klass, eller ta en promenad med din bästa vän. Om du älskar att titta på filmer, skapa en TV framför din löpband eller recumbent cykel. Chansen är stor att du kommer att lägga till några fler minuter till din rutin bara för att se vad som händer i nästa scen.
 • "Tävlingen var vad jag älskade, och om jag inte kan göra det konkurrenskraftigt, jag vill inte göra det alls." Alla ni konkurrenskraftiga folk där ute har förmodligen den tuffaste utmaningen av alla. När är den bästa eller den snabbaste eller den tuffaste är inte möjligt, måste du omdefiniera dina mål.

  Kanske kan du skapa lika villkor lite genom att få in adaptiva sport av något slag - adaptiv skidåkning, rullstolsbasket, eller handikappvänliga rep kurser (National MS Society kan fylla dig in på möjligheter i ditt område). Eller, kanske du kan välja att tävla med sig själv i stället för med andra - genom att utmana dig själv att simma ett varv eller snabba upp din promenad runt kvarteret.

  Du kan behöva experimentera med några olika aktiviteter för att hitta något som uppfyller dina konkurrenskraftiga drifter. Och tro det eller ej, kan du även hitta dig själv njuter nonkompetitiva aktiviteter som du aldrig tog sig tid att prova innan.

 • ". Om jag inte kan göra det så bra som jag gjorde innan, jag är inte intresserad" Det är viktigt att sörja över den gamla grejer så att du kan gå vidare med den nya - och detta är ett typexempel. Om du berömmer dig själv på din fantastiska tennis tjäna eller härliga golfsving, och MS plötsligt kommer i vägen, du kommer att behöva sörja över denna förlust innan du kan börja tänka på vad som kommer härnäst.

  När du får ditt huvud kring idén om att göra din sport annorlunda eller mindre graciöst, kanske du upptäcker att det finns fortfarande mycket att njuta av om det - kärnan i spelet, sällskap, eller den tid out-of-dörrar.

  Om du inte klarar av att fullfölja sporten alls, kommer det att ta dig ett tag att hitta tillfredsställande substitut. Du kommer förmodligen att behöva prova några olika saker innan du hittar något du gillar, men chanserna är stora att du hittar något att njuta av.

 • "Det tar mig så mycket längre tid att göra saker som jag aldrig har tid att träna längre." Tid är en av dina mest värdefulla resurser, särskilt när du har MS. Så ju fler krav du har på din tid och ju längre det tar att göra de saker som är viktiga för dig, desto viktigare är det att tänka igenom dina prioriteringar.

  Om fysisk aktivitet förbättrar ditt humör och hjälper dig att känna dig mer rörlig och energisk, kan du lägga den ganska högt på prioriteringslistan.

  Du behöver inte skapa sig en hel del tid, antingen - bara 15 till 20 minuter per dag kommer att göra susen (och du behöver inte ens att göra allt på en gång!). Välj en aktivitet som är nära och bekvämt så att du inte behöver spendera en massa extra tid att komma dit och tillbaka.