Vad är Libertiasläktet?

December 28

Libertiasläktet är en växt släkte som är en del av Iridaceae växtfamiljen. Den innehåller cirka 11 arter av perenna örter som är hemma i Australien och Sydamerika. Dessa växter har klumpar av smala, gräsliknande blad och långa stjälkar som har ett kluster av blommor vid spetsen. Landscapers använder växter från Libertiasläktet släktet som gräns buskar eller torka-toleranta trädgårdar. Generellt är dessa plantor förökas genom frön eller sticklingar.

Detta släkte är uppkallad efter den belgiska botanisten Anne-Marie Libert, som levde från 1782 till 1865. De vanligaste namnen för dessa anläggningar varierar beroende på art. Libertiasläktet formosa är allmänt känd som "snöig sjöjungfru", medan Libertia peregrinans kallas "New Zeeland iris. " En mängd olika L. peregrinans är känd som "taupo blaze."

L. De flesta av växterna i denna genus växer på södra halvklotet. caerulescens och L. chilensis är endemisk till Chile, medan L. cranwelliae och L. edgariae är hemma i Nya Zeeland. L. paniculata fördelas över de australiska delstaterna Queensland, New South Wales och Victoria.

Taupo bläs är en allmänt använd växt från Libertiasläktet släktet. Den växer oftast 24 inches (60 cm) i höjd och sprider en liknande bredd. Bladverket är ganska tät, bestående av läderartade, långa delar av blad som är grön till gul på sommaren. På hösten, bladen blir orange-röd.

Blommorna i taupo bläs är vita och formad som små stjärnor. De blommar oftast i slutet av våren eller försommaren. Till hösten är blommorna ersättas med orangeröda frukter.

Denna anläggning kräver väl dränerande, bördig jord som antingen sur eller basisk. Lerig eller sandig jord är både generellt lämpliga för denna växt. Kompost bör läggas till det översta lagret av jord under vintern för att skydda anläggningen. Det område där anläggningen är placerad bör utsättas för solljus. När växten är etablerad, är den tolerant mot torka.

Eftersom denna anläggning kan överleva i områden med begränsad nederbörd, är den idealisk för xeriscapes. En xeriscape är ett landskap som är befolkade med torka toleranta växter. Det kräver inte konstbevattning. Istället är allt vatten som krävs av plantorna som erhållits från naturlig nederbörd. Denna typ av landskapsarkitektur används i områden som är benägna att torka och vattenrestriktioner.

Den taupo bläs vanligen förökas genom frön. Det rekommenderas att använda pastöriserad jord för att undvika svampsjukdomar och ogräs. Fröna kan odlas i behållare eller utomhus.