Vad är en Pistol räkor?

July 31

Pistol räkor är unika medlemmar av räkor familjen. De är utrustade med en speciell enda dimensionerade klo som kan användas som en sonic vapen, som producerar en explosion av ljud som faktiskt kan döda små marina djur. Även pistol räkor är små, de är ansvariga för en förvånande mängd buller i havet, och avsliten pistolräka har även varit känt att störa navigationsutrustning på ubåtar.

Formellt är pistolräka kallas Alpheidae, namnet för det breda familjen som omfattar hundratals arter av pistol räkor. Vissa biologer föredrar att termen Alpheid räkor, i en hänvisning till familjen. Liksom andra räkor, pistol räkor är kräftdjur, med ett sortiment av ben och klor som används för navigering och manipulerande byte. Klorna på en pistol räkor är utmärk eftersom de är symmetriska: en arm är mycket större än den andra. Fängslande, om knäppa armen av en pistolräka är inaktiverad eller amputeras, kommer den andra klo växer i storlek för att ersätta den.

Den Alpheid familj är ganska stor, och som ett resultat arter av knäppa räkor finns i hela världen. Varelserna tenderar att leva i hålor, och finns ofta i korallrev, undervattens gräs mattor och ostron lägenheter. I vissa fall kan pistolräka bilda symbiotiska förhållanden med andra varelser såsom svampar eller goby fiskar. Vissa bor även i sötvatten, visar den enorma biologiska mångfald som finns i en enda familj.

Ursprungligen trodde biologer att knäppa ljudet av pistolräka orsakades av att klicka klorna i snäpparmen. Emellertid är ljudet faktiskt orsakas av en kavitationsbubbla. När en pistol räka snäpper dess klo, sänder den ut en hög hastighet vattenstråle som skapar turbulens, vilket resulterar i bildandet av lågtrycksbubblor. När det höga trycket i havet poppar bubblorna, avger de en skarp "spricka" precis som en pistol.

Det verkar också som bubblorna avger en kort ljusblixt när de kollapsar. Detta beror på att bubblorna komprimera så snabbt att luften inne inte kan fly. Som ett resultat blir det överhettad, ibland närmar yttemperatur solen. Den ljusblixt kallas "sonoluminesence", och det verkar vara unik för pistol räkor, som biologer inte har observerat ett liknande fenomen i samband med andra djur.

Även pistol räkor är inte mycket av ett hot mot människor, de packa en allvarlig punch för sådana små varelser!

  • Pistol räkor finns ofta i korallrev.