Vad betyder "TANKLÖS" Mean?

July 16

När någon hänvisar till någon annan som "TANKLÖS", de menar att den harebrained individen har lite mer känsla än en hare, speciellt en hare under parningssäsongen. Harar, nära släktingar till kaniner, är legendariska för att vara extremt flyktig och inte hemskt ljust. En liknande slanguttryck är "birdbrained", vilket betyder ungefär samma sak, och båda är i allmänhet ses som uncomplimentary.

Den första dokumenterade användningen av "TANKLÖS" går tillbaka till 1548, enligt Oxford English Dictionary. Men varianten "hairbrained" är från ungefär samma tid. I själva verket är varianten stavningen inte en helt annan slang term avsedd att antyda att någons hjärna är gjord av hår. Det är faktiskt en återspegling av tvisten om stavningen "hare", som uthärdat väl genom 1800-talet i vissa engelsktalande nationer. De flesta människor ser "hairbrained" som felaktiga.

En harebrained personen är dumt, flighty, tanklös, dumma, eller vårdslös. Den allmänna tanken är att personen är uppenbart saknar mening, och kanske till och med preposterously dum. Några andra synonymer för "TANKLÖS" inkluderar: dopey, dotty, loony, galet, dumt, veka, imbecilic, galen, och sappy, bland andra. Termen används också för att hänvisa till någon med en ledig, airheaded, oseriöst personlighet, vilket återspeglar en brist på allvar och allvar, samt en frånkoppling med verkligheten.

Förutom människor, planer och system kan också kallas "TANKLÖS." I dessa fall, medan upphovsmannen till planen kan ha vissa återlösande kvaliteter, lämnar hans eller hennes plan mycket att önska. Vissa personer kan också tyder på att beteendet som var helt oplanerad var resultatet av en harebrained ordning, på ett sätt som är tänkt att försiktigt påminna om vikten av att tänka framåt. Människor ibland också använda termen "harebrained ordning" att hänvisa till sina egna planer på ett självironiskt sätt som tyder på att de vet ett system låter dumt, men de tror att det faktiskt kan fungera.

I själva verket, harar är förmodligen inte mer eller mindre ljus än andra vilda djur. Beteendet hos harar under parningssäsongen kan tyckas oberäkneligt eller ens galen mänskliga observatörer, men harar har utan tvekan sina egna dagordningar, och vad de gör verkar fungera, eftersom de är i någon fara att utrotas. Den flyktiga natur harar är utan tvekan ett skyddande svar, som en hög känslighet för rovdjur och förmågan att springa och gömma snabbt skulle se till att djur är mer sannolikt att överleva attacker.