Vad är XO Sauce?

January 9

XO sås är skaldjur baserad och är salt, sött och kryddigt samtidigt. Kallade "kaviar av Orienten", denna multiflavored såsen innehåller även andra ingredienser som schalottenlök, vitlök, och chili. Kockar använder såsen som en krydda, relish, och ett sätt att öka smaker av en maträtt. Skapades på 1980-talet i Hongkong, är såsen mycket populär i kantonesiska köket, framför allt i södra Kina, och förekommer normalt som en tjock pasta. Många anser XO sås som kejsaren av såser, och det ursprungligen tjänade uteslutande i gourmetskaldjursrestauranger.

Såsen har blivit populär över hela världen, och folk kan hitta färdiga versioner i asiatiska livsmedelsbutiker. Uppkallad efter ett visst märke av konjak kallas XO, som står för extra gammal, var såsen säljs i förpackningar som liknar sprit. Cognac ansågs vara en lyxartikel i äldre tider, och det var en symbol för prestige att presentera det som en gåva. Termen XO kom att förknippas med exklusivitet, lyx, prestige och hög kvalitet. Såsen fick namnet för att beteckna sin exklusiva status, och de flesta av de ingredienser som används för att göra det är något dyrt.

Extremt mångsidig, kockar använder den här såsen till smak ris eller nudlar, topp tofu, lägga till wok, eller använda den helt enkelt som ett dopp. Många exotiska preparat kräver en skvätt XO sås, till exempel squash och fläsk med XO sås, XO sås med sockerärtor, eller ostron i XO sås. Ingredienserna är mestadels torkade räkor, vitlök och torkade pilgrimsmusslor. Olika kryddor, kinesiska skinka, lök och torkade fisk är några av de andra ingredienserna som används för att göra denna maträtt. Det är möjligt att göra det hemma, även om det är ganska arbetsintensiv och kräver en hel del tid.

Processen omfattar blötläggning torkade räkor och kammusslor över natten i vatten tills de är ordentligt rehydreras. Kocken avlopp både räkor och pilgrimsmusslor och kotletter upp dem fint. Då han eller hon skär upp schalottenlök och vitlök i en matberedare och de-frön de färska och torra chili. Nästa, kocken hackar upp dem tillsammans med skinka och ställer den åt sidan. Slutligen han eller hon kastar kammusslor i het olja och steker dem tills de blir krispiga.

Kocken rör blandningen kontinuerligt, lägga till mer olja om det behövs. Salt, peppar och socker är nästa steg, tillsammans med en skvätt ostronsås. Kocken frites sås för cirka en timme totalt tills alla ingredienser kombineras för att avge en komplex, skiktad smak.

Såsen görs när det förvärvar en vacker mahognybrun färg och uppnår konsistensen av en fjällig, torr pasta. När den har svalnat, kan det överföras till sterila burkar och förvaras i kylskåp. Kockar föredrar att förbereda såsen i bulk för att göra det mesta av de dyra ingredienser.

  • XO sås innehåller schalottenlök.
  • XO sås var uppkallad efter ett visst märke av konjak som också kallas XO.