Vad är en mediaspelare?

September 12

En mediaspelare är ett program utformat för att spela multimediainnehåll som det strömmar in från ett nätverk som Internet, eller från lokal lagring på en hårddisk eller annan resurs. Det kan förväntas förstå och översätta flera ljud och video codec, som täcker många digitala musik- och videoformaten.

Beskyddare av Apple-produkter som iPod och iPhone kommer ha iTunes installerat, en mångsidig mediaspelare som, liksom Microsofts WMP, har många avancerade funktioner. Dessa stora, omfattande program inte bara agera som spelare utan som multimediabibliotek, Rippers och brännare.

Att ha en allt-i-ett mediaspelare fungerar för vissa, men andra föredrar deras favorit proprietär programvara för uppgifter som att rippa och bränna. Dessa människor kan välja en spelare som tjänar bara ett syfte: en strömlinjeformad, litet program som exekverar snabbt, gör sitt jobb, och håller sig ur vägen. Något utan blixt, bang och glitter av större, uppsvällda spelare.

En av de mest populära i denna kategori är en fri, öppen källkod mediaspelare som heter VLC . Ursprungligen designad av studenter vid ett franskt universitet, är VLC nu ett globalt projekt med världsomspännande bidragsgivare. Det är populärt för ett antal orsaker, inklusive dess plattformsoberoende flexibilitet hemma på alla populära operativsystem, och dess förmåga att spela vad som kanske är den bredaste utbud av codecs för alla spelare. VLC kommer även spela en ISO-fil, ett format som normalt måste omvandlas till en MPEG eller brännas till DVD innan du spelar. Bäst av allt, har VLC ett litet fotavtryck som utför snabbt, använder några systemresurser, och gör ett bra jobb av strömmande levande multimediainnehåll.

Oavsett vad du föredrar, finns det ingen brist på mediespelare att välja mellan, nästan alla är fria. Många, inklusive VLC, har webbläsaren plugins så att spelaren automatiskt öppna musik eller filmfiler samtidigt surfa. Även om du föredrar en allt-i-ett-spelare, installera ett snabbare program kan vara praktiskt för detta ändamål.

  • iTunes är en mediaspelare som kan installeras på Apple iPhone.
  • Apples iPod-produkter är en typ av portabel mediaspelare.