Vad är kopplingen mellan temporalloben och minne?

March 22

Forskning beträffande kopplingen mellan temporalloben och minne är ett område som fortsätter att expandera. Studier finner allt fler kopplingar mellan detta område i hjärnan och bildandet, retention och återkallande av minnen. Hippocampus, som ligger inne i tinningloben, har länge setts som viktigt i bildandet av nya minnen. Skador på detta område inte hindra en person från att påminna gamla minnen, men nya kommer inte att bildas om hippocampus inte fungerar korrekt. Även om det antas att de flesta minnen inte lagras i tinningloben, kan skada på detta område störa återkallande av både verbala och icke-verbala minnen.

Tinningloben, närvarande på både höger och vänster hjärnhalva, är den region i hjärnan där sensoriska data organiserad i meningsfull information. Detta tros spela en viktig roll i bildandet av explicita eller deklarativa minnen, som innebär händelser, namn, nummer och sammanhanget som omger dem. Hippocampus bearbetar ny information och förmedlar den till andra delar av hjärnan för lagring och senare återkallning. Den vänstra tinningloben bearbetar verbal information, medan den högra loben är involverad med icke-verbal information, som musik eller konst.

Studier av patienter med skador på detta område i hjärnan har hjälpt forskare precisera anslutningarna mellan tinningloben och minne. Patienter som har drabbats av skador på hippocampus och omgivande delarna av tinningloben bibehåller minnen skapas innan skadan. De kan tydligt minnas och relatera händelser från deras tidiga liv men inte kan bilda nya minnen. Även om de kan oftast ändå utföra många aktiviteter som dagliga rutiner, spela ett instrument, eller bibehålla en manuell färdighet, kan de inte minnas senaste händelserna, konversation eller nya uppgifter.

Med hjälp av data från människor som upplevt stroke, har forskare upptäckt ett samband mellan den vänstra tinningloben och minne om återkallande av namnen på människor, djur och verktyg. Forskarna tror att dessa tre områden för klassificering var särskilt viktigt för människor som de utvecklats. I det dagliga livet, namnen på personer i samhället, djuren som antingen jagas eller presenterade en fara, och de verktyg som används för att jaga, laga mat och förbättra livet var alla viktiga poster. Skador på främre vänstra tinningloben stör minnas peopleâ € s namn. Motsvarande skador på mittpartiet påverkar erinrar djur och den bakre sektionen korrelerar med namnen på verktyg och redskap.

Tidiga studier tycktes antyda att den temporala loben var inte aktiv i bildandet av implicita eller procedurminnet. Detta är den typ av minne som används för saker som att borsta tänderna eller utföra andra rutin färdigheter. Dessa är förfaranden som kan göras utan medveten minns. Senare forskning har visat emellertid att den temporala loben och minne av denna typ också kan anslutas.

  • Funktionerna i tinningloben inkluderar bearbetning vad hörs och tal, och den senaste forskningen verkar visa en anslutning till minne.
  • Hippocampus, vilket är nödvändigt för bildandet av nya minnen, ligger inne i tinningloben.