Vad är Coconut Rice?

December 29

Coconut ris är ris som har förberetts med kokosmjölk istället för vatten, utlåning riset en rik kokossmak. Den kan ätas på egen hand som en behandling, eller serveras vid sidan curryrätter och andra rätter. Denna version av ris är särskilt populär bland thailändska köket, även om den också par väl med indisk mat och andra kök från Sydostasien. Caribbean mat kan också förbättras avsevärt med tillägg av kokos ris.

Många kockar gillar att använda jasminris för coconut ris, eftersom detta ljus, aromatiskt ris tar på smak av kokos mycket väl. Andra ris varianterna kan användas också. Sköljning av riset först rekommenderas att skära ner på stärkelse, vilket kommer att säkerställa att kokos ris är lätt och fluffig, och att smaken av kokos kommer genom tydligt. Sköljning kan åstadkommas genom rinnande vatten över ris i en sil, eller genom blötläggning av riset i flera byten av vatten.

Medan riset dränering efter blötläggning, kan en blandning av kokosmjölk och vatten bringas att koka i en kastrull. Medan ren kokosmjölk kan användas, många kockar föredrar en blandning, vilket minskar risken för brännskador. För en extra-rika version av coconut ris, kan kokosgrädde användas istället för kokosmjölk. Förhållandet mellan vätskor ris bör vara 00:58, med något mindre vätska för en mer klibbigt coconut ris. Vissa kockar också lägga salt eller socker till deras coconut ris, beroende på hur det kommer att användas.

Riset tillsätts sedan till den kokande blandningen, omröres, och täckt efter temperaturen bringas ned så att den kan sjuda 15-20 minuter innan den avtäckt, fluffas och täcks igen för fem minuter för att tillåta riset att vila. Vid denna punkt, kan coconut riset serveras. Vissa kockar lägg rostad kokos till deras coconut ris vid bordet för extra smak och en krispig konsistens.

Förutom att ha delgivits salta rätter, kan coconut ris också användas i desserter. En enkel efterrätt av kokos ris som omfattas av frukt och sirap kan vara ganska läckra, som en variant på den klassiska thailändska maträtt av klibbigt ris med mango. Vid användning av kokos ris i desserter, är en liten mängd socker brukar läggas under tillagningen så att riset blir söt.

  • Riven kokos kött.