Vad är medföljande programvara?

January 1

I stort sett är medföljande programvara programvara som kommer med en ny Windows eller Macintosh-dator. Medan vissa medföljande programvara, till exempel operativsystem, är absolut nödvändig och varje maskin kommer att ha en, ganska mycket allt annat kan förändras. Inte bara de exakta program, men även licensanvändningsvillkor och andra detaljer kan variera. Medföljande programvara används också mindre ofta för att ansöka till flera program som saluförs i ett enda paket.

Eftersom en datortillverkare kan köpa mjukvara i bulk, kan det vara relativt billigt att placera programvara på alla nya datorer. Dessutom kan det vara ett försäljningsargument för vissa kunder. Dessutom kan testversionen för andra företag genererar goodwill. Medföljande programvara är annorlunda än förinstallerad programvara som en användare har beställt och betalat för tillsammans med en ny maskin och som har fått en artighet fabrik installera.

Macintosh medföljande programvaran har en adressbok, kalender heter iCal, chatt program som heter iChat, musikprogram som heter iTunes, Mail, och en webbläsare som heter Safari. Det allmänt ingår även iLife programsvit. Detta paket har fyra program: iPhoto för att organisera fotografier; iMovie för att skapa eller redigera filmer; GarageBand för inspelning eller blanda låtar; och iWeb för att skapa anpassade webbplatser. Med Snow Leopard, även känd som Mac OS X 10.6, kan en alternativ version av QuickTime också vara tillgänglig. Trial programvara och icke-Apple-produkter är inte normen.

Windows-datorer, alltför komma med ett installerat operativsystem. Programvaran bunt kan innehålla fullständiga versioner av programvara, samt Lite eller demoversioner, och testversioner som har en gräns på 60 eller 90 dagar. I fallet med Lite programmet, har användaren möjlighet att uppgradera. Med demo eller testversionen, kan användaren antingen köpa en licens för att låsa upp programvara som redan är på maskinen eller köpa en full version. Om användaren inte vill använda programvaran, är det möjligt att avinstallera det, vilket bör ske enligt tillverkarens anvisningar för att undvika att lämna oönskade rester efter sig. Prov medföljande programvara som kan medfölja en Windows-dator ingår: en demo eller testversion av ett antivirusprogram, Windows Media Player, Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, Windows DVD Maker, en samling av spel, den webbläsare Microsoft Internet Explorer, Adobe Reader, Microsoft Works och en testversion av Microsoft Office.

  • Medföljande programvara innehåller vanligtvis alla grundläggande program en användare kan behöva.