Vad är Aerosol Art?

February 15

Aerosol konst, även kallad graffitikonst, är en referens till de spraymålade bilder som visas på offentliga platser. Genom att använda termen aerosol art, en air av legitimitet avskiljer en praxis som många anser vara en konstform från ovälkomna graffiti bilder som ett brott i många städer och en olägenhet för fastighetsägare och boende. Även om praxis kan ha börjat som en metod för ungdomar att göra ett uttalande om samhället eller anspråk ett territorium för ett gäng, har många aerosol artister producerade bilder som många uppfattar som att ha stor konstnärlig merit och kvalitet. Under de senaste decennierna har individer och organisationer försökt förbättra anseendet hos en framväxande aerosol konstform och ge unga konstnärer en plattform på vilken man uttrycka sina talanger på ett mer socialt acceptabelt sammanhang.

Sprayfärg har länge varit det medium val för ungdomar, ofta från missgynnade, urbana uppfostran, för att markera byggnader och andra offentliga platser. Tidig graffiti och aerosol art uttryckt ett behov av att hävda territorium eller, i en helt bokstavlig mening, lämna oneâ € s prägel på världen. Tillgängligheten, portabilitet, och varaktighet sprayfärg orsakat sin popularitet att skjuta i höjden som en metod för att skapa aerosol art, vilket många städer att förbjuda försäljningen till minderåriga. Eftersom graffiti är olagligt i många städer runt om i världen, är hastigheten också en prioritet när du skapar aerosol konst. Konserverad aerosol eller sprayfärg passar detta krav väl.

En orsak till den ökande acceptans av aerosol konst i det vanliga samhället är kvaliteten på bilderna. Många aerosol art-bilder går utöver klottrade markeringar och ord till intrikat detaljerade och färgglada kompositioner som, i likhet med andra mer traditionella konstformer, innehåller ett kraftfullt budskap och väcker känslor hos betraktaren. Vissa artister har blivit känd för sina igenkännliga bilder som våren upp runt en stad över natten. Den ställföreträdande spänning av att känna en individ skapar bilderna i hemlighet samtidigt som man försöker ligga steget före lagen endast läggs till mystiken i dessa countercultural unga konstnärer.

Under senare år har många aerosol artister erhållna legendariske status. Några har legitim sin konst genom att skapa sprutmålade konstverk på dukar som kan säljas till samlare. Vissa urbana organisationer har skapat parker aerosol med permanenta väggar tillgängliga för ungdomar att skapa bilder utan defacing närliggande strukturer. Avsikten med dessa parker är att skapa en säkrare, rättslig miljö för ungdomar att uttrycka sig och samtidigt förhindra oönskad graffiti i staden.

  • En burk sprayfärg.
  • Graffiti är också känd som aerosol konst.