Vad är en Flokati matta?

April 11

Flokati mattor är handvävda mattor Grecian som presenterar en mjuk och tjock lugg. Grundkonstruktionen för denna typ av matta går tillbaka till den 5: e århundradet och användes ursprungligen av Vlach herdar bosatta i Pindos bergsregionen. Idag är det Flokati matta fortfarande en favorit i Grekland och andra platser runt om i världen på grund av sin robusta konstruktion och enkel skönhet.

En äkta grekisk Flokati matta måste göras med ull. Många tillverkare idag använder ull som produceras i Nya Zeeland som huvudmaterial för designen. Som i tider tidigare, är det inte ovanligt att mattan ska handvävda stället vävda på maskiner. Den vävda kroppen placeras sedan i en bubbelpool som är fri från kemiska föreningar.

Varje Flokati ull matta ska ligga i blöt i bubbelpoolen för ungefär fyrtio timmar innan borttagning. Under den tiden, ullfibrer svälla i storlek, vilket ger kroppen av mattan med en tjock och frodig konsistens. Efter att ha låtit matta att torka är det graderad enligt individens vikt matta och belagd med en skyddsarket. Om så önskas, kan ullen också färgas valfritt antal nyanser, vilket gör det möjligt att inkludera ett Flokati område matta i bara om någon typ av inredning.

Det finns ett antal liknande mattor på marknaden idag som säljs som Flokati område mattor, men i själva verket är tillverkade med massproduktionsmetoder. I vissa fall är ull inte används för högen av mattan; istället syntetiska blandningar innehållande polypropylen används ofta. Purister anser att någon påstådd Flokati matta som inte är gjord med ull för att vara en bedragare och av sämre kvalitet.

En av fördelarna med en sann Flokati matta är förmågan att effektivt stöta bort smuts och fläckar. Denna kvalitet är en av orsakerna till mattan popularitet med herdar i gångna tider, och är också en av anledningarna till att designers som ofta använda en Flokati shag matta i områden i hemmet med relativt hög trafik. Vid behov, rengör mattan med relativ lätthet, och högen tenderar att förbli ser fräsch och ny längre än många andra lugg typer gjorda med syntetiska material.

Det är möjligt att köpa en Flokati matta i många designbutiker och högre boutiquer slut dekorera runt om i världen. Autentiska grekiska Flokati mattor kan också köpas på nätet. Medan något dyrare än andra alternativ, tenderar mattan till ytterkläder många andra typer av området mattor.

  • Designers ofta gillar att använda en Flokati shag matta i områden i hemmet med relativt hög trafik.