Vad är en Dowager s Hump?

April 21

Osteoporos är en skelettsjukdom som drabbar över hälften av individer 50 år eller äldre, men det har en tendens att inträffa oftare hos kvinnor än hos män. Den kännetecknas av en gradvis förlust av bentäthet och erosion av benvävnad som så småningom leder till porösa och extremt sköra ben mycket mottagliga för fraktur. En Dowager s Hump, även känd som Kyfos, är en av de många smärttillstånd som kan uppstå till följd av benskörhet. Det är en svår ryggrads puckel orsakas av att en ryggrads kota frakturer, vilket tvingar ryggraden sig kurvan framåt under tyngden av body mass det är tänkt att stödja.

Termen "dowager" är avsedd att beskriva en äldre kvinna front sluttande krökning av ryggraden som utvecklar med åldern. Denna lutning är ofta ett direkt resultat av en ryggkota i ryggraden som har brutit eller krossats, vilket orsakar någon av kotorna ovanför brottpunkten till kurva framåt. Denna typ av fraktur är också känd som en kil fraktur, främst eftersom frakturen natur är att så småningom krossa den främre delen av kotorna, vilket lämnar den bakre delen något intakt. Medan Dowager s Hump kan verka som en naturlig företeelse som kommer med ålder, det är i själva verket ett mycket smärtsamt tillstånd som kan undvikas.

Studier visar att osteoporos är en högre risk för personer vars kalcium intag har varit mindre än idealisk under åren. Ju längre kroppen går utan erforderliga kalciumnivåer som behövs för att bibehålla benstruktur, desto mer sannolikt risken att utveckla benskörhet blir. Eftersom sjukdomen sker gradvis över tiden, är dess debut normalt inte upptäcks förrän de senare åren i livet, därav dess täta samband med åldrande eller äldre personer. Korrekt kalciumintag är därför den viktigaste förebyggande verktyg som kan användas för att minska risken för att utveckla osteoporos och Dowager puckel som kan resultera från den.

Om Dowager s Hump är fortfarande ganska lindriga och har inte kommit till den punkt där medicinska ingrepp behövs, det finns flera sätt att den kan behandlas och effekterna av sjukdomen minimeras. Mild benförlust kan vändas med rätt kalciumtillskott, vilket gör att den skadade kotan att återuppbygga dess inre struktur och potentiellt reparera sig själv. Det finns också en serie övningar som utformats speciellt för att bidra till att stärka de muskler som omger kotfrakturer, gradvis minska smärta och obehag som kan finnas samtidigt öka rörlighet och balans, två nyckelfaktorer som kan försämras kraftigt som en följd av villkoret .

Om en Dowager s Hump redan har kommit förbi den punkt av behandlingen med enkel övning, det finns två medicinska procedurer som innebär injektion av en medicinsk kvalitet cement i området frakturen. De är utformade för att bidra till att stärka den skadade kotan och potentiellt motverka effekterna av den Dowager s Hump. Den icke-kirurgiska processen kallas vertebroplastik och är utformad för måttlig förekomst av sjukdomen. Det kan utföras på ett polikliniskt med endast lokalbedövning. Vid svårare fall behövs en mycket större mängd av cement, och den kirurgiska version av förfarandet, som kallas kyphoblasty är rekommenderad kur.

  • Mild benförlust kan reduceras med kalciumtillskott.
  • Bentäthet skannar kan utföras för att bestämma nivån på bentätheten förlust.
  • Osteoporos är en förlust av bentäthet.
  • En Dowager s Hump tvingar ryggraden till kurvan framåt under tyngden av body mass det är tänkt att stödja.
  • Kyfos, vilket resulterar i en hunchedbacked utseende, kan ske som ett resultat av osteoporos.