Vad är skillnaden mellan vintage och retro?

April 20

Vintage och retro är två termer med många överlappande betydelser. För vissa människor, är dessa ord definieras specifikt, men andra människor använder de två termerna omväxlande. Generellt hänvisar årgång till objekt som faktiskt kommer från en viss tidsperiod, medan retro avser objekt som är associerade med utformningen etos en viss tid oavsett om de faktiskt byggdes under denna period. Vissa människor definierar årgång som har en specifik datumintervall, men i de flesta fall där objekten anses årgång beror på dagen. Båda termer kan användas både allvar och sarkastiskt för olika objekt och kan tillämpas på många olika typer av objekt.

Skillnaden mellan vintage och retro som beskrivande termer är till stor del en fråga om yttrande. Somliga hävdar att retroprylar är aldrig gamla objekt, men i praktiken är detta inte alltid fallet. Det är sant att för ett objekt att vara vintage, den typiskt måste ha gjorts i en specifik tidsperiod innan nutid. Trots detta är dessa vintage ibland beskrivs som retro när de är slitna eller används. Som sådan, inte de villkor lappar i praktisk användning.

Retro används ofta för att beskriva objekt som verkar vara från en viss årgång period men är faktiskt nytt. Till exempel skulle en reproduktion av en vintagestol vara retro. Vintage och retro är därför mycket olika i denna mening, eftersom ett nytt objekt aldrig beskrivas som vintage.

I huvudsak är det bästa sättet att tänka på skillnaden mellan retro och vintage som vintage avser konstruktion, medan retro refererar till utseendet. Det är därför en vintage objekt kommer alltid att vara retro, men en retro objekt är inte alltid årgång. Av praktiska skäl, människor ibland föredrar att använda retro bara för att beskriva nya objekt, eftersom detta förhindrar förväxling mellan de båda begreppen. Trots detta, är detta inte en fast regel, och inte alla följer denna separation.

Det är viktigt att notera att vintage och retro även kan användas synonymt i sarkastiska fall. Vintage poster är oftast föremål som gjordes inom en viss tidsperiod, men att viss tidsperiod måste vara nyare än antikviteter och äldre än objekt som är enbart gamla och omoderna. När ett objekt är bara omodernt eftersom det är kanske 10 år för gammal, är det ofta sägs vara vintage eller retro sarkastiskt att påpeka att det ännu inte har blivit trendigt igen.

  • En retro tv.
  • Tie dye var mycket populär på 1960-talet och 70-talet.