Vad är Creme de Cassis?

July 7

Creme de cassis är en fransk svartvinbärslikör. Cassis är det franska namnet för bären som kallas svarta vinbär. Creme de cassis sitt ursprung i 16-talets Frankrike, där svarta vinbär användes som ett ormbett botemedel. Den svartvinbärs frukten ger likör en röd färg och en söt smak.

Även creme de cassis serveras i ett likörglas eller i drinkar, kan den också användas som en efterrätt sås. Det kan serveras över glass eller ängelmattårtan. Färska bär, såsom jordgubbar, björnbär eller blåbär, gör den perfekta komplement till fruktig likör, eftersom de också bär smaksatt.

Kir är en av de mest välkända drycker gjorda med creme de cassis. Den är uppkallad efter Dijon, Frankrike 1945 borgmästare, Canon Felix Kir. Den cassis likör kombineras med vitt vin för att skapa drycken. Kir bör serveras i en rödvinsglas. Vissa Kir versioner använder champagne, vinrött, eller mousserande viner i stället för vitt vin.

En annan drinkrecept som innehåller creme de cassis är Tequila Sunrise. Den "Sunrise" serveras i ett högt ice-fyllda glas med tequila, club soda, och limejuice förutom svartvinbärslikör. Förutom den cassis likör, en Tequila Sunrise innehåller vanligtvis en annan fruktig likör som kallas apelsin curacao.

En dryck gjord med cassis likör är uppkallad efter den tidiga användningen av svarta vinbär som ett ormbett botemedel. Drycken "Snake Bite," innehåller creme de cassis, lakrits likör, lager och cider. Denna dryck kan blandas eller skiktas.

Pousse-caféer är skiktade drinkar som är noggrant skapats så att lager av färg kan ses genom ett klart bar glas. För att de lager av vätska för att stanna separat i band av färg, som gult, grönt och rött, är tyngre likörer hälls i botten med de ljusare sparats för toppen av drycken. Creme de cassis följer ofta brandy som nästa tyngsta likör i en pousse-café.

Pousse-café betyder "coffee chaser" när översatt från sin franska innebörd. Creme de cassis är en typ av dryck anses vara en mag eller digestif. Det serveras efter en måltid med kaffe och dessert som det är tänkt att vara bra för matsmältningssystemet. I Frankrike är det cassis likör också konsumeras före måltider som en aperitif, som dryck serveras före en måltid.

  • Blåbär gör ett bra komplement till creme de cassis.
  • Creme de cassis sitt ursprung i 16-talets Frankrike, där svarta vinbär användes som ett ormbett botemedel.
  • Creme de Cassis serveras ofta efter en fransk måltid, tillsammans med kaffe och dessert.