Vilka är de vanligaste lumbalpunktion Komplikationer?

August 11

Med tanke på invasivitet av förfarandet, de flesta lumbalpunktion komplikationer är ovanliga. Den vanligaste komplikationen är en huvudvärk, som förekommer i cirka fyra av tio lumbalpunktion patienterna och är oftast löst inom en vecka. Andra komplikationer är allvarligare, men förekommer med mycket mindre frekvens. Meningit, nervrot skada och långvarig ryggvärk är bland de möjliga, även om sällsynta, lumbalpunktion komplikationer.

Huvudvärken som inträffar efter en lumbalpunktion kallas postdural punktering huvudvärk. Dess orsaker är inte kända. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och mindre ofta i både yngre och äldre patienter. Flera studier visar att valet av nål som används för lumbalpunktion påverkar förekomsten av dessa typer av lumbalpunktion komplikationer. Pencil-punktnålar, i motsats till avfasning-point nålar, förefaller att avsevärt minska förekomsten av postdural punkterings huvudvärk.

Studier visar att varken sängläge eller återstående benägna under en längre tidsperiod förhindrar en postdural punktering huvudvärk. Oral koffein ger viss övergående lättnad, men det är kortverkande och kommer inte att eliminera huvudvärk. Den mest effektiva behandlingen är en epidural blod patch. Plåstret appliceras postpuncture och ger lindring för upp till 98 procent av patienterna upplever en postdural punktering huvudvärk.

Allvarliga lumbalpunktion komplikationer tonsillar herniation, intrakraniell blödning, och infektioner. Dessa typer av komplikationer är ovanliga. Vissa komplikationer förekommer oftare hos patienter vars hälsa eller tillstånd äventyras. Patienter med allvarliga existerande medicinska tillstånd är mer benägna att utveckla farliga komplikationer till följd av ländryggen punkteringar.

Prover av cerebrospinalvätska erhålls från en lumbalpunktion. Denna vätska omger hjärnan och ryggmärgen. Undersökning av fluiden kan hjälpa till att diagnostisera sjukdomar såsom meningit, multipel skleros och cerebral blödning. Proceduren är ibland förformad för att bestämma förändringar i ryggmärgs trycket. Skillnaden i tryck före vätskeborttag och efter vätskeborttag kan hjälpa vid diagnos av en hjärntumör eller infektion.

Neurologer eller annan utbildad medicinsk personal utför ländryggen punkteringar. Förfarandet sker vanligtvis på nedre delen av ryggen. Läkare först ren, sterilisera, och ibland söva området runt den plats som valts för punktering. De sätter en nål mellan kotorna och flytta in den fyllda med cerebrospinalvätska utrymme. När vätskan dras, läkarna ta bort nålen och täcka punktering med ett sterilt förband.

  • Sängläge kommer inte att förhindra en postdural punktering huvudvärk.
  • Huvudvärk är ett vanligt lumbalpunktion komplikation.
  • Meningit är en sällsynt komplikation av en lumbalpunktion.