Vad är prydnadsväxter?

August 14

Prydnadsväxter är växter som odlas för intryck, snarare än funktionella sådana. Medan vissa växter är både dekorativt och funktionellt, folk brukar använda termen "prydnads" att hänvisa till växter som inte har något värde utöver att vara attraktiv, även om många människor känner att detta är värdet tillräckligt. Dessa växter är hörnstenen i prydnadsträdgårdsskötsel, och de kommer i en rad olika former, storlekar och färger som är lämpliga för ett brett spektrum av klimat, landskap och trädgårdsbehov.

Vissa prydnadsväxter odlas för prålig bladverk. Deras bladverk kan vara lövfällande, svarvning ljust orange, rött och gult innan släppa ut på hösten, eller vintergröna, i vilket fall det förblir grön året om. Några snittgrönt har en slående utseende skapat av lacy löv eller långa barr, medan andra prydnadsväxter odlas för distinkt färgade blad, såsom silvergrått markbeläggning och ljusa röda gräs, bland många andra.

Andra prydnadsväxter odlas för sina blommor. Blommande prydnadsväxter är en viktig del av många trädgårdar, med många blom trädgårdsmästare föredrar att plantera en mängd olika blommor så att trädgården är kontinuerligt i blomman genom våren och sommaren. Beroende på vilka typer av växter som odlas, kan blommorna vara subtil och känslig, eller stora och prålig, med några prydnads producerar distinkta aromer som måla en palett av dofter förutom färger.

Det är även möjligt att odla prydnadsväxter för att de unika former. Växter som vin odlas så att de kan tränas på spaljéer, staket och andra trädgårds funktioner, medan växter med ovanliga växtsätt såsom vrida stammar kan odlas för att lägga textur till en trädgård. Andra växter, såsom vintergröna träd och buskar kan formas med upprepad beskärning och trimning att skapa häckar och topiaries som drar ögat.

Trädgård leverans butiker och plantskolor har ett brett sortiment av prydnadsväxter, och de flesta är kapabla att beställa speciella växter på begäran. Prydnads kan odlas inomhus som krukväxter eller utomhus som en del av en trädgård. Några saker att tänka på när man köper prydnads inkluderar klimatet du bor i, vilket kommer att diktera vilka typer av växter du vill köpa, och vilken typ av trädgård du växer. En formell engelsk trädgård, till exempel, har mycket olika prydnadsväxter än en moonlight trädgård.

  • Vissa trädgårdsmästare och landskapsarkitekter vilja arbeta med prydnadsväxter för sina ljusa, prålig blommor.
  • Vissa prydnadsväxter odlas för sina blommor.
  • Trädgårdsredskap och krukväxter prydnadsväxter.