Multipel skleros: Bygga och upprätthålla sunda Partner Relationer

December 11

Multipel skleros (MS) kan utmana även den bästa av partnerskap. Det finns inte ett ungt par i världen - om de inte växte upp i familjer där någon hade en kronisk sjukdom eller funktionshinder - som har en aning om vad "i nöd och lust" egentligen betyder. Utmaningen är ingen tvekan enklare för dig som redan har en historia tillsammans.

Du har haft en möjlighet att lära känna varandra, bygga ett partnerskap oavsett slag fungerar bäst för dig, och få bekväm med din individuella smak, styrkor och svagheter. Samma styrkor och resurser som du har utövat i andra svåra situationer kommer att hjälpa dig med MS också.

De av er som är yngre kan ha en tuffare tid bara för att du kanske inte känner varandra så väl och kan ha mindre av en stiftelse tillsammans. I grund och botten, du får känna varandra samtidigt som du får känna MS. Lyckligtvis behöver ingen att göra det ensam. Många resurser och strategier finns tillgängliga för att hjälpa par hantera påfrestningar som en kronisk sjukdom som MS kan orsaka.

Som alla vet, är familjelivet upptagen även under de bästa förhållanden. Jobb, barn och sysslor kan vara så tids- och energikrävande att många par beskriver sig själva som "fartyg som passerar i natt." Och även avlagd-in-the-night delen är inte så kul eftersom båda medlemmar av paret är så trött.

Att ha kvalitetstid tillsammans är viktigt för alla par, men detta är särskilt viktigt efter MS går med i familjen. Relationer behöver tid och utrymme att växa och frodas - det kanske låter flummigt, men det är sant. Till exempel, kan kommunikation och delade problemlösning inte hända om du inte gör tid för dem - och du kommer inte att göra tid om du inte väljer att kommunicera och gemensam problemlösning står högt på prioriteringslistan.

Massor av par är stora fans av "datum natten." Många par upptäcka att de faktiskt inte schema denna typ av tid tillsammans, verkar det aldrig att hända. Inte varje tidpunkt måste engagera rannsakan diskussioner (även om dessa är viktiga då och då). Det viktiga är att du tar tid att spendera tillsammans, utan alla distraktioner som fånga din uppmärksamhet hemma.

Eftersom trötthet kan vara en sådan stor fråga i MS, planera din tid tillsammans när tröttheten är på ett minimum. Vissa par greppa några minuter tidigt på morgonen, när energin är i allmänhet störst, för att njuta av en pratstund eller en cuddle innan familjens dag börjar.

Kvällsdatum kan vara ett problem på grund av trötthet faktorn, så några par staka ut en helg eftermiddag i månaden för sig själva. Det spelar ingen roll hur du gör det att hända, det bara betyder att du gör.