Vad är en Synkondros?

March 5

En Synkondros är en led som är ansluten med brosk. Sådana fogar är stela och mycket starka och de kan hittas i flera delar av kroppen. Många visas i bara barndomen, att försvinna som folk mogna till vuxen ålder. Sådana skarvar ger begränsad flexibilitet där det behövs, utan att rörelseomfång i andra typer av förband. Detta gör en Synkondros mer stabil och stödjande.

Ett berömt exempel på en Synkondros är sternocostal leden där revbenen möter bröstbenet. Bröstkorgen är utformad för att skydda känsliga organ inuti bröstet samtidigt som ett visst utrymme för expansion. Den Synkondros gör bröstkorgen för att absorbera och fördela energi från stötar och samtidigt tillåter bröstet för att öppna upp när folk tar ett andetag. Den styva karaktären av denna gemensamma förklarar varför människor ibland utvecklar frakturer från hjärt-lungräddning, särskilt om de är äldre vuxna, eftersom det gemensamma är inte alltid tillräckligt flexibla för att motstå upprepade trycket av kraftiga bröstkompressioner.

Andra exempel kan hittas på platser på de långa benen, så kallade epifyserna. Tillväxtplattorna tillåter ben att växa som människor blir äldre, samtidigt som det ger stöd för kroppen. Med tiden hyalinbrosk i dessa synchondroses ossifies, förvandlas till ben. Epifysplattor kan ge information om hur gammal någon är, beroende på graden av förbening. Dessa fogar hårdnar helt i benet av den tid människor når 20-årsåldern.

Skallen har också ett antal synchondroses. När människor föds, är skallen består av en serie av plattor som är förbundna med brosk. Detta tillåter skallen lite utrymme att växa, så att barn inte behöver födas med fullstora huvuden för att skydda hjärnan. När människor växer upp, sömmarna mellan skallen plattorna gradvis hårdna och jämna ut. Exemplar av skallar från människor i olika åldrar kan ses på displayen i några museer, visar hur de nakna linjer finns på yngre skallar gradvis blekna med åldern.

Personer med bindväv kan ibland utveckla problem på ett Synkondros. Detta kan vara en följd av överproduktion av brosk eller överdriven nedbrytning av brosk. Eftersom dessa leder är ofta platser av snabb tillväxt under barndomen och tonåren, kan de också bli cancerogena. Cancer som utvecklas i benet kan leda till skelettsmärta och svaghet och kan identifieras med medicinska avbildningsstudier som kommer att avslöja utväxter i eller på benet. Behandlingsalternativ är tillgängliga för att hantera overgrowths av brosk och andra problem som kan utvecklas med benen.

  • Fogarna där revbenen möter bröstbenet är ett exempel på en Synkondros.
  • HLR bröstkompressioner tillåter ambulans att manuellt pumpa blod tack vare en Synkondros gemensamt.
  • Människor upplever ibland bröstsmärta eller frakturer efter bröstkompressioner, på grund av Synkondros.
  • Skallen har ett antal synchondroses.