Vad är en Harp gitarr?

February 22

Harpa gitarr är ett stränginstrument som ser mer ut som en enhet frammanas i sidorna av en Dr Seuss bok än den liknar någon av sina konventionella namnar. Ändå delar det kvaliteter både harpa och gitarr.

Harpan gitarren ser i huvudsak som en utarbetats-upon gitarr. Med en kropp som liknar den hos en ganska stor gitarr, har harpa gitarr en andra halsen intill den primära halsen. Den primära halsen är utrustad som en vanlig gitarr, med sex fretted strängar som strummed. Den andra halsen på harpa gitarr innehar ytterligare sju strängar. Dessa är unfretted bassträngar, som är plockade som en harpa s ARE. Utöver dessa finns det oftast ett antal unfretted diskantsträngarna, som också är plockade.

Harp gitarrer kan ha upp till tjugo strängar i olika konfigurationer. Dessutom kan halsarna variera i sin struktur och design. Vissa harpa gitarrer har två separata halsar; andra har en U-formad ram kopplad i en kurva på toppen. Utformningen av en harpa gitarr kan vara mycket enkel eller mycket genomarbetade, beroende på den enskilda instrumentmakare som designade den.

Ordet harpa i "harpa gitarr" avser inte någon specifik likhet i tonen, tonhöjd, eller fysisk likhet med den klassiska golv harpa, utan snarare till kvaliteten på besitta ett visst antal unfretted strängar, som är plockade i samma sätt som en harpa s är.

Harpa gitarr är inte ett nytt instrument. Det fick ett uppsving i popularitet i Europa i slutet av artonhundratalet. På 1890-talet, harpa gitarren gjorde sin väg till den amerikanska kusten, hitta en särskilt mottaglig publik i regionen i nordvästra USA. Företag som WJ Dyer och Brothers och Gibson Mandolin och Guitar Company började producera harpa gitarrer med stora kroppar och dubbla halsar. Harp gitarrer skapats av Knutsen Familj under den eran är uppskattad av moderna samlare för sin vackra hantverk och överlägsen design.

Harp gitarrer, med sina fantastiska former, kan tyckas futuristiska instrument även i dag, men i verkligheten, föregångare går tillbaka århundraden, för att luta spelare och klassiska gitarrister som påhittade genom att fästa unfretted bassträngar att öka utbudet av sina instrument.

Harpa gitarr upplever just nu en renässans av slag. Videor av musiker som Andy McKee spelar harpa gitarren har dykt på internet, vilket ökar exponeringen till musik av harpa gitarr och gnistor nytt intresse för denna relativt obskyra instrument.

  • En harpa gitarr kan ha 13 eller fler strängar.