Vad betyder "Från trasor till rikedom" Mean?

February 28

Från trasor till rikedom är en mycket vanlig fras i engelska som ofta används för att beskriva människor eller historier om människor som börjar sina liv i extrem fattigdom och hamna bekväma och rika, ofta genom hårt arbete eller exceptionell talang. Idiomet tros ha sitt ursprung i skrifter av Horatio Alger, en amerikansk författare, vars mest populära 19th century verk var avsedda för barn, och avbildas historier om extremt fattiga pojkar vars dygdiga gärningar eller hårt arbete landade dem bättre ekonomisk trygghet. Ironiskt nog, de flesta av dessa fiktiva karaktärer didnâ € t hamna rika, men de hade jobb och en chans att förbättra sin livssituation.

Även gå från trasor till rikedom kan vara ett idiom som uppstod i den 19: e århundradet, begreppet flyttar från fattigdom till välstånd ISNA € t nytt. Ita € SA vanligt tema i sagor. Cinderella flyttar från en värld av bokstav bära trasor och gör allt hushållsarbete för att gifta sig med prinsen, och notera att det är hennes dygdiga gärningar, förutom sin skönhet, som åstadkommer detta. Många andra prinsessor har en trasor till rikedom ursprung i sagor.

Frasen är ofta tänkt knuten speciellt till den amerikanska drömmen, och thereâ € s bevis verkligen att många invandrare ses Amerika som en plats där de kunde utrota fattigdomen och få en chans att göra underbara saker. Ändå tanken på att gå att bli rik efter en lång period av fattigdom är inte unikt för USA och många andra industriländer berättade sådana historier också i den 19: e århundradet, och mycket tidigare. Särskilt en uppskattande begrepp i England var idén om allvar personen, den person som fortsatte att försöka igen och igen, även när livet blev svårt. Allvar är en av de viktigaste dragen i karaktärer som David Copperfield, i Charles Dickens roman med samma namn, som är halvbiografisk. David verkligen går från trasor till rikedom, liksom Dickens, vars far var vid ett tillfälle fängslats för skulden.

Arbetet med Horatio Alger, och många andra som skildrar karaktärer som gick från trasor till rikedom började bli något föraktade eller ansåg mindre litteratur i 20-talet. Men barnen hade fortfarande en del av dessa berättelser, vilket framgår av den fortsatta popularitet sagor och även vissa legitima sci fi böcker som Robert Heinleinâ € s Starman Jones, skriven på 1950-talet. Även litteraturkritiker kan hitta dessa berättelser slitet eller av mindre betydelse, de tenderar fortfarande att fånga fantasin, och exemplen verkliga människor som gick från trasor till rikedom är ofta av stort intresse för allmänheten.

En kritik av dessa berättelser, särskilt de som är sanna biografier, är att de mest extrema som uppmuntrar kapitalismen. Sådana historier kan bara vara möjligt i ett kapitalistiskt samhälle. Tyvärr, kapitalism beror på vissa människor kvar i trasor, medan andra former av ekonomiska strukturer som socialismen tenderar att försäkra att ingen bär trasor, men ingen blir rik.

  • Någon som går "från trasor till rikedom" börjar sitt liv i extrem fattigdom.
  • Trasor till rikedom berättelser är vanliga i många av de sagor som samlats in av bröderna Grimm.
  • Brittiske författaren Charles Dickens gick "från trasor till rikedom" under sin livstid.