Hur gör Sunblocking produkter fungerar?

August 25

För att förstå hur solavskärmning och sunblocking produkter fungerar, kan det vara bra att undersöka vad som händer med din hud som exponerats utan dem. Solen genererar tre typer av strålnings- infrarött, synligt ljus och ultraviolett. Av de tre, endast ultraviolett strålning gör att huden brun eller bränna. Ultraviolett strålning är generellt delas upp i tre former: UV-A, UV-B, eller UV-C. Endast UV-A och UV-B energi når huden, och endast UV-B är associerad med de strängaste formerna av hudskador såsom rynkor, solbränna eller melanom.

Kroppen har en egen sunblocking mekanism som kallas melanin. Melanin är utformad för att absorbera både UV-A och UV-B-strålning, så småningom skapa ett skyddande lager av mörkare hudceller flesta garvare söker. Men sunblocking förmåga melanin begränsas av genetiska och rasliga faktorer, vilket gör många tändare-flådda människor att ta emot för mycket UV-B exponering och hudskador. Kommersiella sunblocking eller solskyddsprodukter kompletterar kroppens egen försörjning av melanin genom antingen kemisk eller fysikalisk bindning med huden.

De första sunblock produkter gav en fysisk barriär mellan solens UV-strålar och bärarens exponerad hud. Ingredienser såsom zinkoxid blandades in i en krämbas och arbetade genom avböjning solens strålar bort från näsa och ansikte. Dessa sunblocking produkter fungerat bra för specifika områden, men var opraktiskt för en hela kroppen ansökan. Idag, många människor som måste arbeta utomhus i timmar, t.ex. badvakter eller trädgårdsmästare, fortfarande använder zinkoxid krämer som sunblocking hjälpmedel.

Moderna sunblocking produkter såsom solkrämer förlita sig på en kemisk mekanism. Olika sunblocking produkter skyddar mot olika former av UV-strålning, så det är viktigt att välja en med UV-B eller "brett spektrum" skydd för maximal nytta. Många solkrämer innehåller en ingrediens som absorberar UV-strålar likt hudens naturliga melanin. En av de mest populära ingredienser är PABA, förkortning för paraaminobensoesyra. PABA absorberar UV-B-strålar, men kan också orsaka några allergiska reaktioner. Brett spektrum sunblocking produkter innehåller andra kemikalier som absorberar både UV-A och UV-B-strålning.

Vid tillämpning eventuella sunblocking produkter är det viktigt att låta någon tid för fullständig absorption. Många experter rekommenderar att vänta minst 30 minuter innan exponering för solljus eller vatten. En annan viktig faktor är SPF (solskyddsfaktor) rating av en viss produkt. Denna information bör finnas på produktens förpackning. En solskyddsfaktor på 15 anses allmänt som ett minimum för dem som inte tan eller är utsatta för solbränna. En högre SPF numret inte är en garanti mot solskador, dock, och nästan alla sunblocking produkter behöver läggas på igen efter några timmar har förflutit.

  • Efter tillämpning sunblock, vänta minst 30 minuter innan exponering för solljus eller vatten.
  • Sunblocking produkter skyddar huden från solens skadliga strålar.