Vad är Halal Gelatin?

June 11

Halal gelatin är en typ av gelatin som är gjord från andra källor som uppfyller föreskrifterna i islamisk lag, som inkluderar ett förbud mot att använda några grisprodukter. Denna speciella gelatin utför exakt samma funktioner som normalt svinbaserad gelatin. Halal gelatin är en viktig del av livsmedel, kosmetika, fotografi och i skapandet av vissa typer av papper.

När det gäller livsmedelsprodukter som är acceptabla eller oacceptabla för muslimer att konsumera, två ord dyker upp om och om igen: halal och haram. Halal betyder laglig och haram betyder förbjudet. Det finns strikta regler för hur djur ska slaktas och vilka produkter kan inte hitta sin väg in livsmedel. Gelatin utgör en särskilt intressant fråga för halal kost, som det ofta utvinns från ben och skinn från svin.

Det finns två punkter av debatt om huruvida gelatin är halal. Först, om gelatinet använder gris ben, då är det automatiskt inte halal. Den andra punkten är potentiellt mer oklar. Muslimer är förbjudna från att äta kadaver, och om benen inte räknas som kadaver, måste de vara från ett djur som slaktats enligt islamisk lag.

Den halal status gelatin är en viktig punkt för muslimer eftersom ett stort antal desserter, liksom vissa andra livsmedelsprodukter, innehåller gelatin. Till exempel måste en muslim tänka två gånger om efterrätter som glass, cheesecakes och parfaits såvida de inte innehåller halal gelatin. Detsamma kan sägas om många kakor, choklad, puddingar och godis. De enda sättet muslimer kan göra vissa produkten innehåller halal gelatin är om produkten är speciellt stämplas som halal.

Ett sätt för muslimer att vara säker på att gelatin är halal är att köpa vegetariska vänliga gelatin. Ett stort antal produkter har konverterat sina produktionsmetoder att använda vegetariskt vänlig gelatin för att bredda intresset för deras produkter utan att drastiskt förändra själva produkten. Det betyder vegetarian-vänliga desserter som cheesecakes och glass kommer att innehålla halal gelatin.

Ett annat alternativ är att köpa gelatin från specifika halal gelatintillverkare. Dessa gelatin kan göras från kor offras till Allah eller växter utan kontamination fläsk. Halal gelatinprodukter är begränsade men ständigt forskas.

  • Halal marknader säljer ett brett utbud av halal livsmedel, inklusive halal gelatin.
  • I en allmän mening, "halal" betyder "lagligt" på arabiska, och hänvisar till det som är tillåtet enligt reglerna för islam.
  • Halal mat får inte innehålla några fläskprodukter.
  • Halal gelatin måste vara beredda från källor som godkänts av islamisk lag.