Vilka är kännetecknen för medeltida statyer?

February 8

Medeltida statyer var inte särskilt vanligt under tidig medeltid, då skulpturala konsten görs i romansk stil var vanligt. Konsthistoriker tror att fristående statyer blev mer utbredd i senare medeltiden, då skulpturala konsten görs i gotisk stil blev vanligare. Romansk skulptur tros ha hög grad påverkas av de konstnärliga konventioner de bysantinska och romerska imperierna, som normalt placeras betoning på en formell, idealiserad konstnärlig stil där siffrorna inte var allmänt avbildas som visar känslor. Som gotisk stil av konst började ta tag i det medeltida Europa, statyer blev generellt mer realistisk, detaljerad och tredimensionell. De flesta medeltida statyer avbildas Christian religiösa figurer och teman, även om några av de statyer och skulpturer av eran tros ha påverkats av förkristna religiösa övertygelser.

Experter generellt överens om att skulpturen under medeltiden var till stor del syftar till att utbilda allmänheten om frågor om religion, eftersom många vanliga människor på den tiden inte kunde läsa Bibeln för sig själva eller ens förstå det latinska gudstjänsten. Många medeltida statyer visas på eller inuti kyrkor och katedraler. De flesta skildra kristna religiösa gestalter som Jesus Kristus, jungfru Maria, apostlarna, de heliga, eller änglar och keruber. Tympanum scener, som vanligtvis dök ovanför ytterdörren till kyrkan, avbildas ofta en staty av en viktig religiös figur, omgiven av en lättnad eller fris föreställande en biblisk händelse. Man tror att dessa scener tjänade påminna kyrko av heliga natur den byggnad de hade kommit till.

Förutom strikt religiösa figurer och scener, många medeltida statyer var vad konsthistoriker hänvisa vanligtvis till som "grote," såsom gargoyles eller andra obehagliga utseende siffror. Några föreslår att dessa statyer var avsedda att skildra naturen av ondska och synd, eller post-life straff sa att invänta syndare i den katolska läran. Andra påpekar att många skulpturala scener i medeltiden tycks ha påverkats enbart av förkristna religiösa kultur, och det grote många vara bland dem.

Även många medeltida statyer har någon anknytning till religion, porträtte också upplevt en renässans under senare medeltiden. Medan dessa statyer visas generellt en nivå av realism som inte finns i tidigare medeltida verk, skulptörer av tiden ofta inte lägger stor vikt på att fånga en persons äkta utseende. Istället porträttstatyer inkorporerade oftast andra identifierande funktioner, till exempel motivets familjär vapen, ett personligt motto, eller ett välkänt kännetecken.

  • Medeltida statyer avbildas ofta delar av den kristna religionen.