Vad är en Golden Raspberry?

October 3

En gyllene hallon är en naturlig variant av röda hallon, med en mer söt, mild smak och en anmärkningsvärd ljusgul till orange-guld färg. Dessa bär är något ovanligt jämfört med konventionella hallon, och de är oftast säljs som en specialitet objekt, ofta befallande ett högre pris som följd. Vanligtvis är de tillgängliga i mitten av sommaren och igen på hösten, när de kommer in i säsongen för bara några veckor. Greengrocers och stora marknader kan lagerhålla gyllene hallon, och de är inte ovanligt vid torghandel. Det är också möjligt att etablera gyllene hallon käppar hemma, för trädgårdsmästare som har utrymmet.

Alla hallon växer på taggiga käppar som kommer att ge ett överflöd av frukt om de är väl omhändertagna. Hallon fortsätter fruktkroppen år efter år, så länge som rören beskärs och separeras för att främja tillväxt. Många konsumenter kraftigt njuta hallon eftersom de har en rik, intensiv smak som kan användas i en rad livsmedel. Hallon kan också ätas ur handen, och de är en mycket hälsosam frukt förutom att vara välsmakande.

En av de vanligaste gyllene hallon sorter är hösten Gold, en mycket härdig exemplar som kan odlas i USDA zoner fem till nio. Den exakta färgen på en Fall Golds gröda kan variera, beroende på ett sortiment av betingelser, så att frukterna kan vara halmgul till mörkt orange när mogna. Denna sort av den gyllene hallon är en everbearing sockerrör, vilket innebär att det kommer att producera två skördar per år.

Gyllene hallon kan användas i alla recept som kräver regelbundna hallon. De gör utmärkta sylt, fruktfyllningar för tårtor och dekorativa inslag på mousse. De kan också inkluderas i fruktsallader, dessert skivorna, och smoothies. Eftersom den gyllene hallon är lite mer sällsynt än röda hallon, de flesta kockar försöker använda dem i rätter där deras delikat smak kommer att lysa.

Uttrycket "gyllene hallon" används också för att hänvisa till en satirisk film tilldelning, ges ut till en verkligt fruktansvärda film. Den "Razzies", som de kallas, går tillbaka till 1981, då John Wilson bestämde att det var dags att offentligt erkänna ohyggliga filmskapande. The Golden Raspberry Awards hålls kvällen innan Oscarsgalan, av tradition, och flera skådespelare har hedrats med både Razzies och Oscars, dock inte för samma film.

  • En gyllene hallon är en sötare naturlig variant av röda hallon, som har en ljusgul till orange-guld färg.
  • Eftersom gyllene hallon anses säregenhetpunkter, de är oftast dyrare än andra hallon.