Vad är ett lågt glykemiskt kost?

October 5

Den lågt glykemiskt kost är en förändring i matvanor som syftar till att främja en önskvärd nivå av god hälsa med hjälp av kloka val i de livsmedel som konsumeras. I huvudsak gör kosten användningen av så kallad glykemiskt index, en resurs som ger information om hur mycket kolhydrater som finns i olika typer av livsmedel. Genom att följa ett lågt glykemiskt kost, är det möjligt att främja hälsosam viktminskning och även använda näring för att effektivt hantera flera hälsofrågor.

Medan bara om någon kan dra nytta av att använda sig grunderna i ett lågt glykemiskt kost, till människor som försöker hantera typ 2-diabetes kommer särskilt att hitta detta tillvägagångssätt hjälp. Eftersom kosten bidrar till att ändra grundläggande matvanor över tid, blir det lättare att identifiera livsmedel som innehåller de rätta typerna av kolhydrater som ger bränsle för energiproduktion, men är mindre sannolikt att orsaka spikar i blodsockernivåer. Slutresultatet är att diabetiker använder kost för att hantera detta hälsotillstånd kommer att uppleva färre svängningar i glukosvärden och ändå behålla en anständig mängd energi för att ta sig igenom dagen.

En lågt glykemiskt kost kan också främja en livsstil som hjälper till att minimera risken för att utveckla olika former av hjärtsjukdom. Sysslar en äta planen av denna typ innebär konsumerar en mycket bredare utbud av frukt och grönsaker än många människor som normalt inkludera i sin dagliga konsumtion. Inte bara kosten ger fler texturer och smaker att behaga smaklökarna, det hjälper också den enskilde att få mer av de näringsämnen som behövs för att upprätthålla en god standard på hälsan. Detta erbjudande av helhets välbefinnande innebär mindre stress på hjärtat och mindre risk för utveckling av blockeringar och andra frågor som kan leda till långvariga hjärtproblem.

Till skillnad från vissa former av bantning, inte ett lågt glykemiskt kost inte främjar en plötslig och ohälsosamma viktminskning. Istället hjälper dieten människor att uppnå begreppet förlust lång tyngd som innebär kasta överskott pounds i en takt som är mindre sannolikt att utlösa andra hälsofrågor. Eftersom ett lågt glykemiskt kost innebär att göra kloka val om vilka livsmedel att konsumera, det finns också en god chans att dieter kommer att uppleva en ökning av energinivåer och vara mer benägna att få åtminstone måttliga mängder av träning på regelbunden basis.

Även om inte allmänt tippad som besitter några fördelar för psykisk hälsa, kan ett lågt glykemiskt kost indirekt stöd i att upprätthålla ett friskt nervsystem. Eftersom kosten bidrar till att eliminera överskott kolhydrater och tomma kalorier från daglig konsumtion, är några av de faktorer som påverkar humörsvängningar minimeras. När den kombineras med konsumerar de mer näringsrika livsmedel som rekommenderas som en del av kosten planen, hjärnan och nervsystemet får mer av de näringsämnen de behöver för att upprätthålla god funktion. Således kan en låg glykemiskt kost vara till viss nytta för personer som lider med mild depression eller ångest.

  • Den lågt glykemiskt kost hjälper till att eliminera många kolhydrater från deltagarnas måltider.
  • En lågt glykemiskt kost kan bidra till att främja en sund viktminskning.