Vad är en bägare?

September 20

En bägare är en specialiserad del av glasvaror som är utformad för att användas i vetenskaplig forskning. Du kanske har arbetat med en bägare själv, om du någonsin har tagit en kemi klass. Bägare är cylindriska till formen, med plana bottnar, så att att de kan ställas in på olika ytor, och de har typiskt ett tjock läpp med en pip för att göra det lättare att hälla vätskor. Det finns många användningsområden för bägare, vilket gör dem ganska rikligt i det vetenskapliga samfundet.

Det är viktigt att skilja en bägare och en kolv, eftersom dessa två bitar av glas finns båda i stor utsträckning används i laboratorier, och de är mycket olika. En bägare är en cylinder med plana sidor, medan en kolv har avsmalnande sidor som drar nära varandra för att skapa en hals. Dessa bitar av glas används något annorlunda, även om de båda är-måsten i någon galen vetenskapsman arbetsyta.

Klassiskt, är en bägare gjord av glas som har specialbehandlats för att hantera snabba temperaturförändringar. Bägare kan placeras i situationer långt under fryspunkten, och de kan också vara snabbt värms utan att spricka. Vissa bägare är också utformade för att motstå korrosiva material som de som finns i ett laboratorium, och kan ha etiketter som talar för detta, ofta på botten av bägaren. I vissa fall gör särbehandling en bägare sprött, och det är en bra idé att hantera bägare med omsorg.

Det är också vanligt att en bägare som skall märkas med volymmätningar så att vätskor i bägaren kan enkelt mätas. Bägare kan användas för att lagra ett sortiment av vätskor, som att hålla behållare för kemiska reaktioner, som blandningsverktyg, och för att mäta olika vätskor som används i labbet. Du kan också se människor dricka ur bägare, ekande de gamla ursprunget till ordet "bägaren", som kommer från det latinska bicarium, eller "dryckeskärl." Som en allmän uppfattning, är det en bra idé att hålla dryckesbägare och experimentella bägare separera, av uppenbara skäl.

Bägare finns tillgängliga från alla vetenskapliga distributionsföretag, medan företag som är specialiserade på vetenskaplig glas kan erbjuda ett utbud av mycket specialiserade bägare för specifika användningsområden. I samtliga fall är bägare oftast utformade för att gå igenom diskmaskiner säkert, tillåter människor att sterilisera dem efter varje användning, vilket minskar risken för kontamine en kemisk reaktion eller experiment.

  • Bägare kan användas i kemiska experiment.