Vad är en mosaik växt?

December 13

En mosaik anläggning, eller Åderblad, är ett anbud, krypande perenna ofta odlas som krukväxt. Den har fått sitt namn från dess mångfärgade blad som har vita, rosa eller röda kontrasterande ådror. Bladen är små och ovala och växa på bakre, fuzzy stjälkar som producerar små vita blommor på en oregelbunden basis. Native till regnskogarna i Peru, kommer dessa tropiska växter inte överleva temperaturer under 60 ° Fahrenheit (16 grader Celsius). Mosaiken anläggningen har många sorter och är känd av flera andra namn, inklusive nerv växt, målade-net blad, och silver-net blad.

Dessa prydnadsväxter är inte ett bra val för nybörjare, eftersom de kan vara svåra att odla och kräver någon särskild behandling. De kräver mer frekvent vattning än de flesta krukväxter och kommer att dö om de tillåts torka ut. De bör inte hållas i stillastående vatten, men eftersom detta kommer att orsaka rotröta. Mosaic växter bör planteras grunt i rika jord med hög humus eller torv innehåll. De bör placeras från direkt solljus eftersom detta kan orsaka bladen att växa mindre och bli brun.

Eftersom de är tropiska växter, bör mosaik växter hållas i ett område med hög luftfuktighet. Ett växthus miljön är perfekt för dem, men ett terrarium eller flaska trädgård kommer att fungera lika bra. Om odlas i en vanlig hus inställning, dessa växter måste misted ofta, och rummet bör hållas konsekvent varmt. Antingen badrummet eller köket är oftast det bästa valet för mosaik växter; dessa rum tenderar att vara de mest fuktiga. En luftfuktare kan vara till nytta för mosaik anläggningen också.

Mosaic växter kan förökas från sticklingar och rotbildning hormon krävs inte. Stickling bör vara ca 5 inches (12,5 m) lång och har tre eller fyra blad. De kommer att växa när planterade direkt i krukväxtjord och hålls väl vattnas. De kan också planteras i potten med den ursprungliga fabriken för att öka dess bushiness. Medan dessa perenna växter kan startas från frö, kan plantorna vara långsammare växer än de startade från sticklingar.

I områden där den mosaik växten kan odlas utomhus, kommer det ofta sprida sig och bilda en mattliknande rotsystem. Detta gör det till ett bra val för en marktäckare i skuggiga lägen. Det är också ett bra alternativ för plantering i sluttande trädgårdar och hjälper till att förhindra erosion i områden med kraftiga regn. Växterna är ogiftiga för djur, vilket gör dem lämpliga för bostäder med husdjur.