Vad är den statliga blomman av New Mexico?

May 23

De blomningar av yucca anläggningen utsågs blomman av New Mexico 1927 efter önskemål från womenâ € s klubbar och förslag från stateâ € s skolbarn. New Mexico lagstiftare angav inte vilken av de 40 eller 50 arter av yucca skulle fungera som den statliga blomman av New Mexico. Botaniker tror ofta antingen Yucca elata eller Yucca glauca var tänkt som den statliga blomman av New Mexico.

Officiella rekord gör yucca den statliga blomman av New Mexico avser tidiga pionjärerna använder yucca blad och rötter som tvål. Både elata och glauca arter innehåller tvålämnen i deras stjälkar eller rötter. Elata kallas också tvål träd yucca, medan glauca kallas tvål ogräs. Delar av dessa växter användes för att rena kroppen, schampo håret och tvätta kläder.

Den statliga blomman av New Mexico är känd för sin unika pollinering systemet, som utförs av en liten yucca moth. Detta insektsöverföringar pollen från en blomma till en annan genom att knuffa en boll av pollen i pistillmärken enskilda blommor. Den yucca moth lägger sedan ett ägg i blomma, med larver äter vissa av fröna efter kläckningen. Både mal och yucca anläggningen beror på denna pollinering teknik för överlevnad.

Yucca växter innehåller fibrer i svärd-formade blad med taggar på ändarna. Native människor i New Mexico använde fibern för att skapa korgar, mattor, fiskenät, och sandaler. Naturliga yucca löv skapade korgar med en gul-grön nyans. Indianer använde ett naturligt färgämne från roten för att lägga till rött till mönster. Svart mönster kom från andra inhemska växter.

Blommar på den statliga blomman av New Mexico representerar en ätbar näringskälla. Blommorna plockas precis när de börjar öppna när de smakar bäst. Dessa rena vita blommor ur en lång, upprätt stjälk. Varje blomma innehåller sex kronblad, med ett stigma i centrum.

Frukten av yucca gav också en källa till mat för indianer. Det var i ugn eller mals till ett pulver som används i flatbreads. Den söta frukten har jämförts med fikon och som vanligen används som ett laxermedel. Roten till yucca användes för att schamponera håret och döda parasiter.

Yucca stjälkar representerar en annan ätliga delen av arten. De måste skördas tidigt på blommande säsongen innan de blir Woody. Stjälkar innehåller kolhydrater och saponiner, en kemikalie som fungerar som en antioxidant i kroppen. Delar av Yucca användes också i ceremoniella riter att bota sjukdomar.

  • Tidiga pionjärer använde yucca rötter som tvål.
  • Det är oklart vilka av de många arter av yucca var avsedd att vara New Mexico statliga blomma.