Vad är Æbleskiver?

November 6

Æbleskiver är wienerbröd som är gjorda genom stekning smet i en speciell kastrull. De är traditionellt serveras som en frukost mat på helger som jul. Vissa konsumenter jämför dem med pannkakor, som de två livsmedel smakar lika. Emellertid Æbleskiver är nästan sfäriska till formen, snarare än platt, med ett krispigt yttre skikt och en mjuk, fluffig kärna. Vissa personer kan vara mer bekant med denna mat i form av "danska boll pannkakor", som är ibland hur de översätts till engelska som modersmål.

På danska betyder Æbleskiver "äppleklyftor," och bakverk görs konventionellt med en fyllning av äppleklyftor eller äppelmos. För att göra detta livsmedel är de intryckningar i en speciellt utformad gjutjärn Formen fylld med smör och pan upphettas tills smöret börjar skum. Smeten hälls i varje inskärning och tilläts koka på ena sidan innan de vänds för att laga mat på den andra. Vissa kockar vända bakverk en fjärdedel av vägen, med fyra varv för att laga mat helt, medan andra föredrar att laga varje halva för sig. Om fyllningen inkluderas, det införas före Æbleskiver är vänt.

Efter de är kokta, är de gyllene bruna bakverk visade på en tallrik och täckt i florsocker, sylt, eller färsk frukt och sirap. Varje person som är normalt serveras flera Æbleskiver, eftersom bakverk är ganska små. I Norge kallas en ännu mindre version poffertjes eller norska puffbollar, är tillgänglig. Regionalt är denna mat också ibland kallas krapfchen eller merfeilles.

För att göra Æbleskiver, sikta samman en kopp mjöl, 1 msk socker, ½ tsk bakpulver, ½ tsk bakpulver, och ¼ tsk salt. Vispa två ägg tillsammans med en kopp kärnmjölk, och sedan långsamt blanda de våta och torra ingredienser. Interaktionen av syran i kärnmjölk med bakpulver kommer att göra dem lätt och fluffig. Du behöver en ableskiver pan för att göra bakverk, även om ett ägg tjuvjakt pan skulle kunna fungera i en nypa. Frikostigt smör varje fördjupning i pannan, värme på medium tills smörskum, och häll en klick smet in, vända så det börjar brunt.

De toppings för denna maträtt varierar kraftigt. Bakverk sig inte tungt sötad, så du kan använda sockrade frukter och sirap utan överväldigande smaklökar konsumenterna. Du kan platta till Æbleskiver individuellt, eller tjäna dem i en stor skål med en hög av pålägg i mitten. Variationer på receptet innehålla tillsatser av ingredienser såsom kardemumma, majsmjöl, kanel, eller en blandning av bovete och regelbunden mjöl.

  • Äppelmos, som ibland används för att fylla Æbleskiver.
  • Lite kardemumma kan ge Æbleskiver extra smak.
  • Skivor av äpple traditionellt används för att fylla Æbleskiver.