Vad är Flitiga Lisa?

January 15

Flitiga Lisa, som vanligtvis kallas bara Impatiens, är en örtartad perenn från Balsaminaceae familjen av växter. Härrör från Afrika, är detta blommande växt en av de mest populära arterna planterade i rabatterna på båda sidor av Atlanten; emellertid är det också odlas i behållare och som krukväxt. Andra vanliga namn som Flitiga Lisa inkludera Balsam, Bizzy, eller Upptagen Lizzy och Buzzy Lizzy. Det finns hundratals Impatiens "arter som utgör en mängd olika färgade blommor, men detta är den mest odlade. Även i allmänhet en härdig sort, kan denna växt stöta växande frågor från frågor som insekter, bladfrågor och felaktig skötsel.

Det finns olika sorter av Impatiens som blommar i en mängd olika färger som börjar i början av sommaren fram till den första frosten av säsongen. De tunna blommor, som i genomsnitt 1 till 2 inches (2,5-5 cm) bred, finns i olika nyanser av rosa, rött, lila, och vita, bland andra. Sorter som Impatiens sicksack och Impatiens fanfar kommer att producera tvåfärgade blommor. Anläggningens ljus till mörkgröna blad är ungefär 3 inches (7,6 cm) i längd och växa på saftiga stjälkar som kan överstiga 12 inches (30,5 cm) i höjd, beroende på sort. Hybrid Impatiens har producerats som visar mångfärgade blad, såsom hawkeri och fanfar sorter; röda skaft blad finns också såsom de sett på petersiana sorten.

Flitiga Lisa är i allmänhet en låg underhållsanläggning. Vård av Impatiens allmänhet innebär utfodring och vattning under växtsäsongen, deadheading döda och döende blommar, och beskärning som behövs på våren. Vanligen odlas som en inomhus perenn, Flitiga Lisa föredrar fuktig men väldränerad jord. Den idealiska plats utomhus för de flesta arter är ett område som erbjuder skugga eller halvskugga från den varma sommarsolen. Detta är en varm älskande växt och inte klarar sig bra när temperaturen sjunker under 55 ° Fahrenheit (13 grader Celsius), men det kommer också att försämras i direkt solljus.

Även om de flesta sorter är härdiga odlare, finns det några speciella problem som kan uppstå när de odlar Impatiens. Under varma, torra vädret, kan röda spinn påverkar bladen, och båda bladlöss och vita flygare är kända skadedjursproblem för Flitiga Lisa. Leaf problem kan uppstå från skadedjur, exponering för kyla, och oregelbundna vattning. Dålig blomning Flitiga Lisa är vanligen orsakas av otillräcklig solljus eller omplanteringen; sorter såsom Busy Lizzy gå bättre när det lämnas pot bundna. Ruttnande kan uppstå från övervattning, som alltid bör minskas under vintermånaderna.

Nya växter kan odlas från stamceller sticklingar eller Impatiens "plantor. Vid plantering frön direkt utomhus, så frön tidigt på våren när allt chans för frost är över. Frön började inomhus bör planteras cirka sex till åtta veckor före sista frosten. Flitiga Lisa odlas utomhus kan planterade i behållare och förde inomhus för övervintring. Under vintermånaderna, bör Impatiens ges indirekt solljus och begränsad vatten, och sedan planteras igen utomhus följande vår.